Torta od marelica
Tijesto:
- 15 dag margarina
- 17,5 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- malo soli
- 3 jaja
- 15 dag brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 žlica kakaa
- 1 žlica slatkog vrhnja
Priprema:
Margarin pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte sol i postupno jaja, na kraju umiješajte brašno izmiješano s praškom za pecivo. Odvojite 1/3 tijesta pa umiješajte kakao, a u žuti dio umiješajte slatko vrhnje. Pecite posebno tamni dio u dobro namaštenom i pobrašnjenom limu 15 - 20 min. na 200 C. Posebno pecite svijetli dio. Ohlađeni svijetli dio prerežite da dobijete dvije kore.
Nadjev:
- 1,5 kg marelica
- 1/8 l bijelog vina
- sok od 1 limuna
- 7,5 dag šećera
- 10 listova bijele želatine
- 25 dag slatkog vrhnja
Priprema:
Marelice prelijte vrućom vodom, pa ih ogulite i odvojite od koštice (mogu se uzeti i iz kompota). 2/3 marelica (oko 1 kg) s limunovim sokom i šećerom kuhajte u vinu oko 3 minute. Izmiješajte u pire. Želatinu 10 minula močite u vodi i potpuno rastopite u vrućem pireu. Slatko vrhnje i izmiješajte u čvrst šlag, pa pomiješajte s pireom. Polovinom kreme premažite svijetlo tijesto, stavite na njega crno tijesto, pa premažite ostalom kremom (malo ostavite za stranice torte). Cijelu tortu dobro rashladite u hladnjaku, pa premažite.
Premaz:
- 25 dag slatkog vrhnja
- 5 dag bademovih listića
- oguljene marelice
- 1 preljev za torte
- 1/4 l soka od jabuka
Priprema:
Vrhnje izmiješajte u čvrst šlag, pa cijelu tortu premažite. Rubove ukrasite listićima badema, a gore poslažite marelice. Napravite preljev za torte prema uputi, sa sokom od jabuka, pa prelijte marelice.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): Torte / torta / torte i slastice
- Sastojci: vrhnje / vanilin šećer / sol / sok od jabuke / slatko vrhnje / šlag / prašak za pecivo / margarin / marelice / limun / kakao / jaja / brašno / bijelo vino / bademovi listići