Valjušci od krumpira
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 20 dag brašna
- 1 jaje
- 2 žlice masti ili margarina
- 10 dag krušnih mrvica
- ulje
- sol
priprema:
Krumpir skuhajte u ljusci, još topao ogulite i protisnite kroz tijesak za krumpir. U posve ohlađeni krumpir dodajte mast ili margarin, jaje, brašno i malo soli pa umijesite tijesto. Razrežite tijesto na više komada, pa na pobrašnjenoj dasci svaki razvaljajte na debljinu domaće kobasice. Zatim narežite na kolute od 2 cm i na dasci dlanom valjajte da dobijete valjušak dugačak 4-5 cm. Tada ih spustite u vruću posoljenu vodu i kuhajte 5 minuta pokriveno, a onda otkrijte i kuhajte do kraja, tj. da svi valjušci isplivaju na površinu vode. Kuhane valjuške pažljivo ocijedite, stavljajte ih u plitku zdjelu u redove, svaki red prelijte vrućim uljem i pospite poprženim mrvicama. Poslužite kao topli prilog s jelima pripravljenim s umacima ili kao samostalno jelo uz salatu od povrća.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): valjušci / jelo od krumpira
- Sastojci: ulje / sol / mast / margarin / krušne mrvice / krumpir / jaje / brašno