Voćni Božićni kruh

Autor: MajaM   (palac x 1050) |moji recepti

1
recepti_bez_slike
2.5 dl mlakog mlijeka 40 g svježeg kvasca 2 žlice kristal šecera 700 g glatkog pšenicnog brašna 100 g šecera u prahu 1 prstohvat soli 2 vanilin šecera (bourbon) 250 g maslaca 150 g kandirane korice naranče 50 g kandirane korice limuna 5 sitno sjeckanih sušenih marelica 50 g kandiranog ananasa u boji 2 žlice ruma 1 žlicica cimeta u prahu malo ribanog muškatnog orašcica Priprema 1. U 2.5 dl mlakog mlijeka dignuti kvasac s 2 žlice šecera. 2. U meduvremenu u 700 g brašna dodati šecer u prahu, vanilin šecer, sol, cimet, orašcic, dodati razmrvljeni maslac sobne temperature i dobro promiješati. Pri kraju dodati dignuti kvasac i sjeckano sušeno i kandirano voće. 3. Zamijesiti glatko tijesto kao za pizzu (po potrebi dodati još malo brašna, ali tijesto ne smije biti pretvdo, vec malkice ljepljivo za ruke). 4. Ostaviti da se tijesto diže nekih 20 minuta na toplom. 5. Nakon što se tijesto diglo, premjesiti ga i staviti u kalup za pecenje kruha. Ostaviti da se diže još 20 minuta prije pecenja. 6. Zagrijati pecnicu i staviti peci oko 50min do 1 sat na 180*. 7. Rezati tek nakon što se kruh ohladi. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3 (+4) ‹ VE kruh najbolji recept
Hrvatska tradicija u mnogim krajevima poznaje posebne hljebove koji su se pekli uz Božić, a zvali su ih kolednik, koledni kruhek ili božičnjak ili ljetnica ili česnica. Bili su jednostavnog sastava, ali zato bogato ukrašeni pletenicama od tijesta ili utiscima čaše, uboodima vilice. Na gornjoj plahi katkad su bili postavljeni likovi životinja i simboli godišnjih doba. No, ovaj božićni kruh kojeg vam dajemo recept bogat je sastojcima, a kako će izgledati izvana, to ovisi samo o vama.
Voćni kruh

Puno finih sastojaka, mirisnih i slatkih čine ovaj božićni voćni kruh sasvim posebnim. Inače, ovakve kruhove uz zimske blagdane najčešće su radili u Austriji i Njemačkoj. Iz tih krajeva je i do nas došao ovaj recept.

Sastojci:

  • 2.5 dl mlakog mlijeka
  • 40 g svježeg kvasca
  • 2 žlice kristal šecera
  • 700 g glatkog pšenicnog brašna
  • 100 g šecera u prahu
  • 1 prstohvat soli
  • 2 vanilin šecera (bourbon)
  • 250 g maslaca
  • 150 g kandirane korice naranče
  • 50 g kandirane korice limuna
  • 5 sitno sjeckanih sušenih marelica
  • 50 g kandiranog ananasa u boji
  • 2 žlice ruma
  • 1 žlicica cimeta u prahu
  • malo ribanog muškatnog orašcica

Priprema

1. U 2.5 dl mlakog mlijeka dignuti kvasac s 2 žlice šecera.

2. U meduvremenu u 700 g brašna dodati šecer u prahu, vanilin šecer, sol, cimet, orašcic, dodati razmrvljeni maslac sobne temperature i dobro promiješati. Pri kraju dodati dignuti kvasac i sjeckano sušeno i kandirano voće.

3. Zamijesiti glatko tijesto kao za pizzu (po potrebi dodati još malo brašna, ali tijesto ne smije biti pretvdo, vec malkice ljepljivo za ruke).

4. Ostaviti da se tijesto diže nekih 20 minuta na toplom.

5. Nakon što se tijesto diglo, premjesiti ga i staviti u kalup za pecenje kruha. Ostaviti da se diže još 20 minuta prije pecenja.

6. Zagrijati pecnicu i staviti peci oko 50min do 1 sat na 180*.

7. Rezati tek nakon što se kruh ohladi.

Prosjek: 3 (+4)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika l bijelic's

Nekaj podobno je delala moja sestra zelo DOBRO!!!!!!!!!!!!! =D>

2
Slika korisnika l bijelic's

Nekaj podobno je delala moja sestra zelo DOBRO!!!!!!!!!!!!! =D>

3
Slika korisnika Parfe Dunja's

Prekrasan zimski desert.