Zagrebački fileki
sastojci:
- 50 dag fileka
- 1 glavica luka
- 2 češanj češnjaka
- pola vezice povrća za juhu
- 2 žlice brašna
- 2 žlice pirea od rajčice
- 10 dag naribanog sira parmezana
- 2 lovorova lista
- 4 zrna papra
- mljevena crvena paprika (slatka)
- ulje
- ocat
- papar
- sol
priprema:
Fileke dobro operite hladnom vodom, a zatim ih u hladnoj vodi držite oko 1 sat. Tada ih stavit u posudu s očišćenim povrćem za juhu, lovorovim listom i paprom u zrnu, i kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi oko 2,5-3 sata (u ekspres-loncu 25 minuta). Skuhane fileke i izvadite iz vode, ohladite i narežite na tanke rezance. Na zagrijanom ulju popržite brašno, dodajte nasjeckani luk i zajedno malo popržite, pa umiješajte mljevenu papriku. Zalijte juhom u kojoj su se kuhali fileki i pustite neka zakipi. Tada dodajte narezane fileke, pire od rajčice razrijeđen s malo vode, nasjeckan i zgnječen češnjak, lovorov list. Sve zajedno kuhati 10 minuta.. Fileke u tanjurima posipajte naribanim parmezanom. . .
- Vrijeme pripreme: 3 sata
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): fileki
- Sastojci: ulje / sol / sir / povrće za juhu / pire od rajčice / papar / ocat / luk / lovorov list / fileki / crvena paprika / češnjak / brašno