Žličnjaci s jabukama
Nikad mi ne bi palo na pamet raditi žličnjake od jabuka i zato baka, svaka čast na ideji!
Sastojci:
- 3 kiselkaste jabuke
- 20 dag svježeg kravljeg sira
- 3 kriške suhog kruha bez korice
- 5 dag margarina
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 12 dag brašna
- 2 žlice grožđica
- 3 žlice mljevenog maka za posipanje
- šećer u prahu za posipanje
- maslac za prelijevanje, sol
Priprema:
Kruh narežite na kockice, a jabuke ogulite, operite i naribajte na ribežu, pa oboje stavite u dublju zdjelu. Tome dodajte jaja, zgnječeni sir, grožđice, kiselo vrhnje, omekšali margarin i brašno pa sve izmiješajte u povezanu smjesu. Zatim uz pomoć dvije žlice oblikujte veće žličnjake i stavljajte ih u dosta kipuće posoljene vode i kuhajte 5 minuta pokrivene, a onda otkrijte i kuhajte do kraja, dok svi žličnjaci ne isplivaju na površinu vode. Kuhane žličnjake pažljivo ocijedite, odmah ih stavljajte na tanjure, prelijte otopljenim maslacem i pospite mljevenim makom i šećerom u prahu.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): žličnjaci / kruh
- Sastojci: suhi kruh / sol / sir / šećer u prahu / mljeveni mak / maslac / margarin / kiselo vrhnje / jaja / jabuke / grožđice / brašno