2 kg šljiva
1 kg krušaka
600 g smeđeg šećera
6 vrećica vanilin šećera
2 žlice cimeta
½ žlice mljevenog klinčića
Priprema:
Šljive oprati i očistiti od koštica, svaku narezati na pola ili na četvrtine (ja sam ih rezala na četvrtine)
Kruške oprati, odstraniti im sjemenke i narezati na komadiće.
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, duboki pleh od pećnice ili neki drugi prikladan pleh obložiti papirom za pečenje.
Šljive i kruške staviti u pleh, dodati šećer, vanilin šećer, cimet i klinčić i sve dobro promiješati.
Staviti peći i nakon prvih pola sata promiješati drvenom kuhačom (voće će sa šećerom pustiti dosta soka i sve će biti pomalo tekuće)
Peći još cca 1,5 sata, a svakih pola sata ponovno promiješati i smjesa će svaki put biti sve gušća.
Zatim po želji šljive i kruške dodatno usitiniti štapnim mikserom (ja sam to napravila, ali ih nisam usitnila do kraja već je ostao koji komadić) i peći još zadnjih pola sata. Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti i ostaviti da se ohladi.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.7 (+3)
Ovo je pravi jesenski džem, pečen u pećnici, mirisan, ukusan, kao da jedete finu štrudlicu :)
Sastojci:
- 2 kg šljiva
- 1 kg krušaka
- 600 g smeđeg šećera
- 6 vrećica vanilin šećera
- 2 žlice cimeta
- ½ žlice mljevenog klinčića
Priprema:
Šljive oprati i očistiti od koštica, svaku narezati na pola ili na četvrtine (ja sam ih rezala na četvrtine)
Kruške oprati, odstraniti im sjemenke i narezati na komadiće.
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, duboki pleh od pećnice ili neki drugi prikladan pleh obložiti papirom za pečenje.
Šljive i kruške staviti u pleh, dodati šećer, vanilin šećer, cimet i klinčić i sve dobro promiješati.
Staviti peći i nakon prvih pola sata promiješati drvenom kuhačom (voće će sa šećerom pustiti dosta soka i sve će biti pomalo tekuće)
Peći još cca 1,5 sata, a svakih pola sata ponovno promiješati i smjesa će svaki put biti sve gušća.
Zatim po želji šljive i kruške dodatno usitiniti štapnim mikserom (ja sam to napravila, ali ih nisam usitnila do kraja već je ostao koji komadić) i peći još zadnjih pola sata. Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti i ostaviti da se ohladi.
Link izvora / potpis autora: www.homemadebyb.blogspot.com