Džem od šljiva sa jabukama
Sastojci:
- 2 kg šljiva
- 1 kg jabuka
- 600 g smeđeg šećera
- 6 vrećica vanilin šećera
- 3 žlice cimeta
Priprema:
Šljive oprati i očistiti od koštica, svaku narezati na pola ili na četvrtine (ja sam ih rezala na četvrtine)
Jabuke oguliti, odstraniti im sjemenke i narezati na komadiće.
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, duboki pleh od pećnice ili neki drugi prikladan pleh obložiti papirom za pečenje. Šljive i jabuke staviti u pleh, dodati šećer, vanilin šećer i cimet i sve dobro promiješati.
Staviti peći i nakon prvih pola sata promiješati drvenom kuhačom (voće će sa šećerom pustiti dosta soka i sve će biti pomalo tekuće)
Peći još cca 1,5 sata, a svakih pola sata ponovno promiješati i smjesa će svaki put biti sve gušća.
Zatim po želji šljive i jabuke dodatno usitiniti štapnim mikserom (ja sam to napravila, ali ih nisam usitnila do kraja već je ostao koji komadić) i peći još zadnjih pola sata. Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti i ostaviti da se ohladi
Odlicno.i sama tako pripremam demove,kajsije ,breskve,sljive...ali nemiksam,volim da se osjeti kozica.:-)
bubaa