Svatovska doboš torta
Tijesto:
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žumanjka
- 1-2 žličice ruma
- 200 g brašna (pola oštro, pola glatko)
- 2 žlice praška za pecivo
- 4 bjelanjka
Krema:
- 1 puding od čokolade
- 20 g kakaa
- 150 g šećera
- ½ l mlijeka
- 250 g maslaca
Krokant:
- 300 g šećera
Priprema:
maslac miješajte dok se ne zapijeni i postepeno dodajte šećer, vanilin šećer, žumanjke i rum. U tu smjesu umiješajte žlicu po žlicu brašna prosijano s praškom za pecivo i na kraju veoma oprezno čvrsti snijeg. Ispecite na srednjoj temperaturi (vrijeme pečenja 10 min.) pojedinačno 7 listova za tortu, stavljajući za svaki list na dno oblika po 3 žlice pripremljenog tijesta.
Krema: Prašak za puding, kakao i šećer pomiješajte sa 6 žlica mlijeka, a ostalo mlijeko neka zavri. Skinite ga sa štednjaka, ulijte otopljeni prašak za puding i ostavite da još jednom zavri. Pustite da se puding ohladi, ali ga češće promiješajte. Ohlađen puding umiješajte žlicu po žlicu u pjenasto ohlađen maslac, ali pazite da maslac i puding ne budu prehladni, jer se onda zgrušaju. Svaki list namažite kremom i sastavite tortu. Jedan list ostavite za gornji.
Krokant: Šećer rastopite u prozirnu žutu tekućinu kojom naglo prelijete gornji list torte. Odmah nožem izrežite 12 jednakih dijelova i stavite ih jedan po jedan na tortu. Nož prije rezanja namastite ili zarežite u limun.
- Vaše oznake (tagovi): biskvit torta