6 patlidžana; duguljastih i svježih
2 dl čistog maslinovog ulja
1 dl svježe iscijeđenog limunovog soka
3 režnja češnjaka
po ukusu i potrebi soli i papra
1 jušna žlica peršinovog lišća
Priprema:
Patlidžane očistiti od peteljki, oprati, dobro posušiti i ispeći u pećnici. Može u limu na pek papiru ili u alu foliji. Ako je opcija alu folija tada komade folije (malo veće od svakog patlidžana) lagano premazati uljem, potom patlidžane dobro zamotati i tako ih peći. Pečeni su nakon nekih 40-tak minuta, odnosno kada su na pritisak prsta mekani.
Pečenim i ohlađenim patlidžanima treba odstraniti koru, a pulpu patlidžana usitniti mikserom. Očistiti češnjak, smrviti ga spravicom za gnječenje, te dodati u smjesu patlidžana. Dodati sol i papar. Potom treba ulijevati ulje vrlo lagano kao u postupku priprave majoneze. Kada je pire gotov umiješati limunov sok i posipati nasjeckanim peršinovim lišćem.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+3)
Još će jednom u nizu, jesen smijeniti ljeto. A u tom su prelaznom periodu glavni igrači, upravo patlidžani. Pripremljeni na ovaj način izvrsno se slažu s mesom ili ribama spremljenim na roštilju.
Sastojci:
- 6 patlidžana; duguljastih i svježih
- 2 dl čistog maslinovog ulja
- 1 dl svježe iscijeđenog limunovog soka
- 3 režnja češnjaka
- po ukusu i potrebi soli i papra
- 1 jušna žlica peršinovog lišća
Priprema:
Patlidžane očistiti od peteljki, oprati, dobro posušiti i ispeći u pećnici. Može u limu na pek papiru ili u alu foliji. Ako je opcija alu folija tada komade folije (malo veće od svakog patlidžana) lagano premazati uljem, potom patlidžane dobro zamotati i tako ih peći. Pečeni su nakon nekih 40-tak minuta, odnosno kada su na pritisak prsta mekani.
Pečenim i ohlađenim patlidžanima treba odstraniti koru, a pulpu patlidžana usitniti mikserom. Očistiti češnjak, smrviti ga spravicom za gnječenje, te dodati u smjesu patlidžana. Dodati sol i papar. Potom treba ulijevati ulje vrlo lagano kao u postupku priprave majoneze. Kada je pire gotov umiješati limunov sok i posipati nasjeckanim peršinovim lišćem.