35 dkg jabuka
20 dkg oljuštenih i krupnije samljevenih badema ili oraha
3 žlice šećera
malo mljevenih klinčića
45 dkg tanko vučenog tijesta
10 dkg maslaca
za preljev:
limun
10 dkg šećera
1 žličice cimeta
Postupak pripreme
Maslacem namastiti okrugli kalup, promjera 25 cm. Zagrijati pećnicu na 180°C. Jabuke oguliti, očistiti, krupno nasjeckati, pošećeriti, te promiješati klinčiće i bedeme. Utisnuti list tijesta da pokrije dno i stjenku, namazati ga maslacem, te jednako utisnuti i namazati još jedan list tijesta.
Preostalo tijesto narezati na krugove, promjera 25 cm, pa ih slagati: svaki list namazati maslacem i posipati jabukama. Na vrhu neka bude 6-7 praznih listova, koje također treba namastiti. Zaliti preostalim maslacem te peći 30 minuta. Zatim povisiti temperaturu na 200°C, zarezati baklavu oštrim nožem i peći još 10 minuta.
U međuvremenu oprati limun i narezati na tanke kolutiće, pa skuhati u sirupu od šećera i 2 dcl vode s cimetom. Vrelim sirupom zaliti baklavu čim se izvaditi iz pećnice. Neka odleži sat-dva da se sirup upije.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+1)
‹ Baklava od višanja
najbolji recept
Bugarska baklava ›
Sastojci
- 35 dkg jabuka
- 20 dkg oljuštenih i krupnije samljevenih badema ili oraha
- 3 žlice šećera
- malo mljevenih klinčića
- 45 dkg tanko vučenog tijesta
- 10 dkg maslaca
za preljev:
- limun
- 10 dkg šećera
- 1 žličice cimeta
Postupak pripreme
Maslacem namastiti okrugli kalup, promjera 25 cm. Zagrijati pećnicu na 180°C. Jabuke oguliti, očistiti, krupno nasjeckati, pošećeriti, te promiješati klinčiće i bedeme. Utisnuti list tijesta da pokrije dno i stjenku, namazati ga maslacem, te jednako utisnuti i namazati još jedan list tijesta.
Preostalo tijesto narezati na krugove, promjera 25 cm, pa ih slagati: svaki list namazati maslacem i posipati jabukama. Na vrhu neka bude 6-7 praznih listova, koje također treba namastiti. Zaliti preostalim maslacem te peći 30 minuta. Zatim povisiti temperaturu na 200°C, zarezati baklavu oštrim nožem i peći još 10 minuta.
U međuvremenu oprati limun i narezati na tanke kolutiće, pa skuhati u sirupu od šećera i 2 dcl vode s cimetom. Vrelim sirupom zaliti baklavu čim se izvaditi iz pećnice. Neka odleži sat-dva da se sirup upije.