zec
Sastojci za pripremu zeca
- 1 zec
- 1,5 kg kapule
- 3 dcl ulja
- peršin
- sol
- papar
- vegeta
- ružmarin
- lovorov list
- 1 limun
- 1 dcl kvasine (vinskog octa)
- 3 dcl crnog vina
- umak od rajčica
Zeca oderemo, očistimo dlake, narežemo na komade.
Kapulu narežemo na sitno, te stavimo na ulje zajedno s peršinom na minutu***. Na to dodamo meso (zeca), pirjamo 10ak minuta uz povremeno miješanje.
Nakon 10 min ulijemo vodu (toliko da prekrije meso), dodamo začine po svom guštu. Ja obično stavim grančicu ružmarina i 4 lovorova lista, te limun izrezan na kolutove. U to ulijemo kvasinu.
Kada je meso pri kraju ulijemo 3 dcl vina i umak od rajčica. Pustimo neka krčka još 15-20 minuta.
Zec spremljen na ovaj način jede se hladan. Dakle, najbolje ga je spremati večer prije. Uz njega se mogu poslužiti njoke, tjestenina, čak i pire krumpir.
*** ne čekam nikad da kapula požuti jer je velika vjerojatnost da će i zagoriti. Pri spremanju bilo kakvog jela pustim samo da baci malo šuga na minutu ili dvije.
- Sastojci: limun / lovorov list / rajčica / sol / tjestenina / ulje / vegeta