Punjene paprike
Sastojci potrebni za punjene paprike
- 8 - 12 manjih paprika
- 1/2 kg mljevenog mesa (npr: 25 dkg junetine i 25 dkg svinjetine)
- 5 dkg riže
- 1 srednje velika glavica luka
- 1 kg sveže propasirane rajčice
- papra, peršina, bosiljka i soli po okusu
- 1 žlica brašna
Priprema punjenih paprika
Na malo ulja popržiti luk narezan na sitne kockice dok se ne zastakli. U mljeveno meso po izboru (može se pomiješati junetina, svinjetina, puretina) dodati luk, rižu, posoliti, popapriti, nakosani peršin i sve dobro izmiješati. Papriku oprati i očistiti od sjemenki. Smjesom puniti paprike, ali voditi računa da u kuhanju riža nabubri, pa smjesu ne treba jako nabijati.
Paprike složiti u lonac, preliti umakom od rajčice tako da prekrije paprike, malo posoliti i dodati par grančica bosiljka. Staviti na vatru dok zavrije, smanjiti vatru pa kuhati na laganoj vatri 30 do 45 minuta (ovisno o veličini paprika). Kad su paprike gotove, ugustiti umak jednom žlicom brašna.
Punjene paprike poslužiti s restanim krumpirom ili pireom od krumpira.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): mesno jelo / mljeveno meso / punjena paprika
- Sastojci: junetina / krumpir / luk / mljeveno meso / paprika / paprike / peršin / puretina / rajčice / riža
kad skines foliju?
Slazem se da je kompletno jelo.Punjena paprika sa dosta salate odličan izbor.
....ja przim,isjeckani luk,mljeveno meso,crvenu alevu papriku i rizu,i Vegetu, sa tom smjesom punim ociscene paprike.U lonac,gdje cu kuhati stavim ulje,napravim zaprsku,i kad se brasno zasmedji,dodam malo crvene paprije i zlicicu Vegete,i zalijem vodom..kad zakipi..pocnem stavljati paprike..i onda jos dolijem vode..prema potrebi..pred kraj stavim paradajz sos....paradajz sos stisce,pa se on treba staviti pri kraju!Eee,da, jos u svaku punjenu papriku,na vrhu zatvorim sa kolutom od paradajza,da smjesa ne iscuri.
ja sam sada u paraguaju i danas kuhan punjini papriku,sa familiu,
Svaka čast Jorge! Hvala na javljanju iz Paragvaja, pošaljite sliku kako je isplao d(*⌒▽⌒*)b
Uvjek sam volila punjenu papriku, i mislim da je jako dobro jelo... Veliko hvala za recept! :)
Oh, naravno da ide crvena mljevena paprika. Meni je to kao polumađarici toliko normalno da sam zaboravila spomenuti :)
ja bih možda u meso ubacio i žlicu mljevene crvene paprike. inače tako nekako i ja pripremam punjene paprike. Zima je idealna za to jelo!
www.tjedni-menu.com
I ja popržim meso kad pravim sarmu i punjenu papriku. Tako sam naučila od pokojne bake, iako ovdje u okolici Opatije to nitko ne radi.
Ovde u Makedoniji prvo malo proprze meso pa me interesujr vas komentar u vezi s time, meni je tako sladje.pozz
Ja ih kuvam ustvari pecem u rerni
Paprike se mogu peci u rerni ,Postupak je gotovo isti samo za mene su puno bolje pecene u rerni,jer su fine zapecene.Paprike se poredaju,doda voda da prekrije paprike,dodaju zacini paradajz,(sitno usitnjeni friski ,ili iz konzerve,pire )(crvena paprika,(ja obavezno stavim malo ljute paprike-ali ko ne voli ljuto moze izbjeci ljutu papriku)malo ulja.Na pola pecenja kada paprike porumene okrenuti paprike da i druga strana porumeni.Na pocetku paprike pecem pod folijom koju kasnije skinem.
u smjesu za filanje paprika, da bi bila mekša, treba dodati mlake vode, ovisno o količini smjese. To sam vidjela od gosp. Branka Ognjenovića i od tada to tako radim kod filanja paprika i sarme, te je fila puno rahlija. Kada se paprike napune, mogu se prepeći na ulju sa svih strana, pa tek onda dodati paradajz pire. Time se postiže bolji, specifični ukus i lagano skidanje tvrdog dijela kožice koja nekima smeta (kao kod pečene paprike). Umijesto bosiljka, tko više voli, može staviti grančicu celera.
pire krumpir i sos od rajčica