Purica s mlincima
Nakon Badnjaka kad se prema običaju posti te prije polnoćke jede bakalar, na svečanoj božićnoj trpezi uobičajeno je poslužiti puricu.
Priprema purice
- Puricu je jednostavno pripremiti.
- Dan ranije puricu treba dobro posoliti izvana i iznutra pa ostaviti u hladnjaku.
- Zagrijati pečnicu na 200°. Dok se pečnica ne zagrije, puricu treba dodatno namastiti najbolje gusijom masti (koju možete nabaviti na tržincama).
- Puricu položiti na pleh staviti peći u zagrijanu pečnicu.
- Nakon otprilike 45 minuta pečenja, puricu treba započeti prelivati sokom od pečenja svakih petnaestak minuta.
- Puricu treba peći ovisno o težini, a pravilo je da za svaku kilu treba sat vremena pečenja, tako da ukoliko je purica teška dva i pol kilograma, pečenje će trajati dva i pol sata.
Purica se u kontitnentalnoj Hrvatskoj uglavnom poslužuje s mlincima. Mlince je također moguće kupiti i gotove. Ukoliko koristite kupovne mlince, razlomite ih na manje komade, stavite u veće cjedilo i prelite velikom količinom ključale vode. (Ako potopite mlince u ključalu vodu, mogli bi se previše raskuhati.) Ocijeđene mlince pomiješajti sa sokovima koje je purica pustila tijekom pečenja.