Fašnička juha od luka

recepti_bez_slike
4 do 6 glavica luka narezanog na tanke kriške 50  g maslaca 2 listića lovora pola žličice majčine dušice 2 žličice šećera 2 i pol dcl vode 1 dcl bijelog vina 1 žlica bijelog brašna 1 i pol dcl telećeg temeljca 1 pecivo za tost 25 g sira Edamac ili Gauda Kako pripremiti: U srednje velikoj zdjeli za kuhanje rastopite maslac te dodajte nasjeckan luk na tanke kriškice, lovor i majčinu dušicu. Pirjajte na laganoj vatri dok luk potpuno ne omekša, 2 do 3 sata. Tome zatim dodajte brašno i neprekidno miješajte smjesu dok brašno lagano ne dobije boju. Ulijte bijelo stolno vino te pirjajte dok alkohol ne ispari. U posebnoj posudi rastopite šećer te ga karamelizirate. U smjesu luka, brašna i vina dodajte temeljac, karamelizirani šećer i vodu te prokuhajte 10 minuta na srednje jakoj vatri. Začinite soli i paprom po ukusu. Servirajte tako da u zemljanu posudu uspete juhu, dodate tostirane šnitice kruha na vrh i pospete naribanim sirom te zapečete u pećnici na 300 celziusa dok se sir potpuno ne rastopi i dobije boju.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 2 (+1)
Samoborski fašnik događaj je tijekom kojeg u taj mali grad dođe mnoštvo maskiranih i nemaskiranih ljudi. Žele zabavu, žele nahraniti svoje duše, ali ni tijelo ne ostaje zakinuto. Osobito stoga što se za to pobrinu samoborski ugostitelji biranim specijalitetima prilagođenim Fašniku i tome dobu godine. Evo jednog recepta za jelo koje će se ove godine moći kušati u Bistrou Vugrinščak u Samoboru, a možete ga i doma probati pripremiti.

Krešimir Kralj, kuhinjski maestro iz  Bistroa Vungriščak iz Samobora otkio je za vas recept za ovu finu juhu od luka.

Za juhicu vam treba:

  • 4 do 6 glavica luka narezanog na tanke kriške
  • 50  g maslaca
  • 2 listića lovora
  • pola žličice majčine dušice
  • 2 žličice šećera
  • 2 i pol dcl vode
  • 1 dcl bijelog vina
  • 1 žlica bijelog brašna
  • 1 i pol dcl telećeg temeljca
  • 1 pecivo za tost
  • 25 g sira Edamac ili Gauda

Kako pripremiti:

U srednje velikoj zdjeli za kuhanje rastopite maslac te dodajte nasjeckan luk na tanke kriškice, lovor i majčinu dušicu. Pirjajte na laganoj vatri dok luk potpuno ne omekša, 2 do 3 sata. Tome zatim dodajte brašno i neprekidno miješajte smjesu dok brašno lagano ne dobije boju. Ulijte bijelo stolno vino te pirjajte dok alkohol ne ispari. U posebnoj posudi rastopite šećer te ga karamelizirate. U smjesu luka, brašna i vina dodajte temeljac, karamelizirani šećer i vodu te prokuhajte 10 minuta na srednje jakoj vatri. Začinite soli i paprom po ukusu.

Servirajte tako da u zemljanu posudu uspete juhu, dodate tostirane šnitice kruha na vrh i pospete naribanim sirom te zapečete u pećnici na 300 celziusa dok se sir potpuno ne rastopi i dobije boju.

 

Prosjek: 2 (+1)
Link izvora / potpis autora: www.bistrovungriscak.com
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)