Kolač od jogurta
Ovo je prvi kolač koji sam kao curica napravila. To je inače stari francuski poznati recept i mogu se raditi brojne teme na varijaciju. Ipak, ovo je izvorni recept i koristan je svakoj mladoj, novopečenoj kuharici, a ako se peće u tzv. "srnećem hrptu" ili u "vijenčiću" kao kalupu, može biti i zanimljiv vizualno.
Sastojci su:
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 1 kesica vanilin-šećera
- 1 čvrsti jogurt (onaj u plastičnoj čašici, a ta čašica je dalje mjerica za ostale potrebne sastojke)
- 1 čaša od jogurta ulja
- 1 čaša od jogurta šećera
- 3 čaše od jogurta brašna.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg. Ostale sastojke sve smiksati, Pažljivo umiješati snijeg od bjelanjaka, staviti u margarinom ili maslacem namazan kalup i peći na 180°C dok ne porumeni.
Ja sam znala odvojiti dio tijesta u koji bih dodala čokolade u prahu i u kalup bih lijevala naizmjenično bijelo i smeđe tijesto pa bi kolač u konačnici imao izgled mramornog kolača.
Jednostavno i brzo gotovo, a ako se u kolač doda malo korice od limuna, izvrsno paše uz popodnevni čaj.
Link izvora / potpis autora: Vesna Santini
- Sastojci: jogurt / jaja / vanilin šećer / ulje / brašno / šećer / prašak za pecivo