Majsko vino
Začudnim putevima koje samo dobri recepti znaju, u Požegu i Požeštinu došla su mnoga jela i pila iz svih dijelova nekadašnje Austro-Ugarske monarhije. Neka su zaživjela, a neka ne. Ali tako je to u životu. Majbol ili majsko vino spominju rukopisne kuharice požeških gospođa, kao i Julije Kempf, osnivač muzeja, taj veliki ljubitelj prirode i povijesti. Ipak, izgleda da su gospoda Požege i Požeštine silno bila ponosna na svoje vino, kada ga nisu htjela miješati sa čudesnom biljkom lazarkinjom, tako opojnog mirisa i svojstava koja blagotvorno utječu na probavu, živce, nepravilan rad srca, nesanicu, nečistu krv i kamenac u bubrezima. I dok smo mi potpuno zaboravili na svibanjsko ili majsko vino, u sjeverozapadnim biljka lazarkinja je i danas temelj za barem tristotinjak recepata od slanih jela i slastica, do pića.
Sastojci:
- 2 dag osušene ili šaka svježe lazarkinje
- 1 naranča
- 15 dag šećera
- 2 l dobrog bijelog vina
Priprema:
1. Lazarkinju ubrati u vrijeme ili poslije cvjetanja, te ju osušiti
2. Narezanu lazarkinju (svježu ili osušenu) preliti s vinom
3. Dodati šećer i naranču narezanu na kriške
4. Ostaviti da stoji samo pola sata uz mješanje da se šećer otopi
5. Procijediti i poslužiti hladno
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu