Džem od smokava
Pošto volim začine ja sam sebi pustila na volju i od jednostavnog džema dobila džem koji ima ukus mediterana, ali i bliskog istoka. Može se lako poslužiti i uz meso divljači ili svinjetine, ali isto tako i sa raznovrsnim sirevma i naravno kao slatki namaz!
Recept je jednostavan, ali vjerujte da je ukus osebujan i poseban!
Sastojci:
- 1 kg svježih smokava
- 1/2 kg šećera
- sok od jednog limuna
- začini: lovorov list, cimet, klinčići, muškatni orah, ekstarkt vanilije i ekstrakt ruma
- ukoliko volite neobične ukuse možete dodati i sasušenu ljutu papriku
Priprema:
Oprane i posušene smokve isjeći na četvrtine, staviti u posudu skupa sa šećerom i smrvljenim začinima te pustiti da se lagano karameliziraju. Karamelizirine smokve izmiksati blenderom i vratiti na vatru te po želji dodati limunov sok i ekstrakte vanilije i ruma.
Vruć džem usuti u vrele teglice i dobro zatvoriti.
Link izvora / potpis autora: New Caledonia with love
- Vaše oznake (tagovi): džem
- Sastojci: ekstrakt ruma / limunov sok / lovorov list / smokve