2 kg šljiva
1,5 kg šećera
2 mahune vanilije
2 dcl ruma
Priprema
Kuhanje
Šljive dobro oprati, prepoloviti izvaditi koštice, staviti na lim za pečenje kolača, posuti šećerom, staviti vaniliju i staviti u pečnicu zagrijanu na 180°C. Džem se peče u pečnici oko dva do dva i pol sata uz povremeno miješanje. 15-ak minuta pred kraj pečenja dodati rum i temeljito promješati i vratiti u pečnicu i početi sa sterilizacijom staklenki.
Priprema staklenki:
Staklenke i limene zatvarače prokuhati u vreloj vodi. Kad se džem izvadi iz pečnice, smanjiti temperaturu na 50°C, u nju staviti prokuhane staklenke da se dobro osuše. Kad se staklenke osuše, u njih ulivati topli džem i ostaviti u pečnicu zagrijanu na 50°C nekoliko sati, pa ugasiti pečnicu i pustiti da se marmelada ohladi u pečnici (najbolje preko noći).
Sutradan staklenke zatvoriti poklopcima ili plastičnom folijom. U ovaj recept nije potrebno dodavati konzervans, jer će se ovako pripremljeni džem, u smočnici na hladnom i tamnom potrajati preko zime. Ovakav starinski način pripreme je praktičan, jer se ne mora stajati uz džem cijelo vrijeme i miješati tokom kuhanja, već je dovoljno nekoliko puta promješati za vrijeme pečenja u pečnici.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+896)
Miris kasnog ljeta, sa štednjaka se širi opojan slatki miris pečenih šljiva koji otvara apetit. Kuća će aromatično mirisati još nekoliko dana, a domaći džem jest će se s tekom.
Sastojci
- 2 kg šljiva
- 1,5 kg šećera
- 2 mahune vanilije
- 2 dcl ruma
Priprema
Kuhanje
Šljive dobro oprati, prepoloviti izvaditi koštice, staviti na lim za pečenje kolača, posuti šećerom, staviti vaniliju i staviti u pečnicu zagrijanu na 180°C. Džem se peče u pečnici oko dva do dva i pol sata uz povremeno miješanje. 15-ak minuta pred kraj pečenja dodati rum i temeljito promješati i vratiti u pečnicu i početi sa sterilizacijom staklenki.
Priprema staklenki:
Staklenke i limene zatvarače prokuhati u vreloj vodi. Kad se džem izvadi iz pečnice, smanjiti temperaturu na 50°C, u nju staviti prokuhane staklenke da se dobro osuše. Kad se staklenke osuše, u njih ulivati topli džem i ostaviti u pečnicu zagrijanu na 50°C nekoliko sati, pa ugasiti pečnicu i pustiti da se marmelada ohladi u pečnici (najbolje preko noći).
Sutradan staklenke zatvoriti poklopcima ili plastičnom folijom. U ovaj recept nije potrebno dodavati konzervans, jer će se ovako pripremljeni džem, u smočnici na hladnom i tamnom potrajati preko zime. Ovakav starinski način pripreme je praktičan, jer se ne mora stajati uz džem cijelo vrijeme i miješati tokom kuhanja, već je dovoljno nekoliko puta promješati za vrijeme pečenja u pečnici.
predlažem da prokuhajte sa pralnim praškom da dugo provrjeje nakon toga pustite vrelu vuda bar dva dana v posudi ako še nije čisto ponovite
Predlažem vam da kontaktirate tvrtku Zepter, oni ce vam dati najbolji savjet (ili novu posudu :)
Molim da mi odgovorite na sledece pitanje? pravio sam dzem od sljiva u Zepter posudi, po receptu koji je dao proizvodjac posude, Zepter. Medjutim, posle zavrsenog kuvanja, dno posude je zagorelo, i ne mogu da ga opoerem, jer se masa stegla jako. Sta da radim, kako da ocistim posudu, a da ju ne ostetim. Zahvalan. Ivan.