1 bakalar /manji cca 500 gr
malo brašna
ulje za prženje /miješano/
5-6 češna bijelog luka
3-4 slana inčuna ili srdele
mlijeko
papar
sol
žlica sjeckanog peršina
parmezan
Nakon što ste bakalar dobro namoćili, prerežite ga na 2-3 dijela, stavite nakratko kuhati. Još topli bakalar očistiti od kože i kostiju, nastojati da se puno ne razmrvi. Veće komadiće uvaljati u brašno, stavljati da se lagano proprže i vaditi van dok se sve ne proprži. Mora se paziti da se ne preprže kako nebi ulje dobilo gorak okus. Sitne komadiće bakalara nije potrebno pržiti, nego jednostavno staviti u teću kada se poćme kuhati.
Na ulje dodati češnjak, zaliti mlijekom i vratiti komadiće bakalara. Dodati inčune ili srdele, peršin, po potrebi dosoliti i pustiti da se lagano krčka uz trešenje tećom da se ne zalijepi. Po potrebi dolijevati mlijekom. Nakon cca 20-tak min kuhanja dodati papar, posuti parmezanom i staviti u pečnicu još 20-tak min. da se zapeće.
Uz bakalar spremljen na ovaj naćin, poslužite toplu palentu i uživajte. Jasno, bez Plavca malog ili Dingača se ne računa.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 2.5 (+2)
‹ Usoljeni bakalar s palentom
najbolji recept
Bakalar po domaću ›
Bakalar se radi na puno načina, no kada su mi u Italiji rekli da se radi sa mlijekom, mislila sam da to sigurno neću jesti. Riba i mlijeko? nije mi se činilo da to može ići zajedno. No kada sam ga probala oduševila sam se. Probajte možda će se i vama svidjeti.
Sastojci za bakalar na talijanski
- 1 bakalar /manji cca 500 gr
- malo brašna
- ulje za prženje /miješano/
- 5-6 češna bijelog luka
- 3-4 slana inčuna ili srdele
- mlijeko
- papar
- sol
- žlica sjeckanog peršina
- parmezan
Nakon što ste bakalar dobro namoćili, prerežite ga na 2-3 dijela, stavite nakratko kuhati. Još topli bakalar očistiti od kože i kostiju, nastojati da se puno ne razmrvi. Veće komadiće uvaljati u brašno, stavljati da se lagano proprže i vaditi van dok se sve ne proprži. Mora se paziti da se ne preprže kako nebi ulje dobilo gorak okus. Sitne komadiće bakalara nije potrebno pržiti, nego jednostavno staviti u teću kada se poćme kuhati.
Na ulje dodati češnjak, zaliti mlijekom i vratiti komadiće bakalara. Dodati inčune ili srdele, peršin, po potrebi dosoliti i pustiti da se lagano krčka uz trešenje tećom da se ne zalijepi. Po potrebi dolijevati mlijekom. Nakon cca 20-tak min kuhanja dodati papar, posuti parmezanom i staviti u pečnicu još 20-tak min. da se zapeće.
Uz bakalar spremljen na ovaj naćin, poslužite toplu palentu i uživajte. Jasno, bez Plavca malog ili Dingača se ne računa.