Usoljeni bakalar s palentom
Sastojci:
- 500 g sušenoga usoljenog bakalara
- 500 ml ekstradjevičanskoga maslinova ulja
- 1 velika glavica luka, sitno nasjeckana
- 3 fileta inćuna, dobro isprana i ocijeđena
- Sol i papar, prema ukusu
- Glatko brašno, prema potrebi
- 50 g svježega peršina, nasjeckanoga
- 500 ml mlijeka
- 30 g parmezana, naribanoga
- 250 g kukuruzne krupice
- Maslac, prema potrebi
Priprema:
Dan ranije isperite bakalar, stavite ga u veliku zdjelu i prelijte hladnom vodom. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći. Promijenite vodu nekoliko puta. Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj tavi i pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte inćune i pirjajte dok ne puste miris. Narežite bakalar na komade, posolite i popaprite. Uvaljajte bakalar u brašno i stavite ga u lonac. Prekrijte ga pirjanim lukom, peršinom, naribanim parmezanom, mlijekom i ostatkom ulja.
Kuhajte na tihoj vatri otprilike 4 sata. Poslužite uz mekanu palentu: u loncu (pomogućnosti bakrenome) zakuhajte otprilike 1,2 l posoljene vode u koju ste dodali otprilike žličicu maslaca. Kada voda zakipi, postupno, ali u stalnome mlazu, umiješajte kukuruznu krupicu. Kuhajte palentu otprilike 30 minuta, uz često miješanje.
- Vrijeme pripreme: 20 minuta
- Vaše oznake (tagovi): riba