Kroketi od oslića
Sastojci:
- 220 g krumpira, oguljenoga i narezanog na velike komade
- 100 ml ekstradjevičanskoga maslinova
- 100 g luka, sitno nasjeckanoga
- 400 g fileta oslića
- Sol i papar, prema ukusu
- 140 g bijeloga kruha, narezanog na kriške
- 30 g svježeg peršina, sitno nasjeckanoga
- 50 g svježeg bosiljka, sitno nasjeckanoga
- 4 g svježega vlasca, sitno nasjeckanoga
- 3 velika jaja, lagano umućena
- 100 g krušnih mrvica
- Biljno ulje za prženje, prema potrebi
- Balzamični ocat, prema ukusu
Priprema:
Kuhajte krumpire u loncu lagano posoljene vode dok ne omekšaju, ocijedite ih i zgnječite. Ulijte 1 1⁄2 žlicu ulja u tavu pa pirjajte luk na jakoj vatri dok ne omekša. Dodajte filete oslića. Drvenom kuhačom razmrvite filete dok se kuhaju. Kada se skuhaju, premjestite ih u veliku zdjelu. Pomiješajte ih sa zgnječenim krumpirima, posolite i popaprite pa pustite da se ohladi. Skinite koru s narezanoga kruha i natrgajte sredinu na komadiće. Stavite kruh i začinsko bilje u prerađivač hrane koji ima široku, plosnatu oštricu pa ih sameljite dok ne dobijete ravnomjerno zelenu smjesu. Riblju smjesu rukama oblikujte u krokete širine 3 cm i duljine 5 cm. Uvaljajte ih u krušne mrvice, umućeno jaje i na kraju u kruh sa začinskim biljem. U dubokoj tavi zagrijte ulje. Kada postane vrelo ubacite krokete i pržite ih dok ne postanu zlatnožuti s obiju strana. Izvadite ih žlicom s prorezima i stavite na papirnate ubruse da se ocijede. Poslužite na postelji od salate i poškropite s nekoliko kapi balzamičnoga octa.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Vaše oznake (tagovi): riba