400 g mekog brašna
4jaja
1žlica ulja
malo soli
Sastojci za nadjev:
500 gsvježeg kravljeg sira
1jaje
80 g parmezana/sira ribanca po želji
malo sjeckane šunke
Priprema:
U brašnu napravite udubinu i u sredini u nju stavite jaja. Malo posolite i dodajte žlicu ulja.
Prvo pomoću vilice razmutite jaja i lagano u njih umješavajte brašno, a zatim dobro izmjesite rukama da se sastojci povežu (mjesite barem 10 minuta da bi tijesto postalo elastično, sjajno i glatko).
Tijesto omotajte u krpu i pustite da se odmori dok pripremite nadjev.
Za nadjev pomješajte sve sastojke.
Razvaljajte tjesto na debljinu cca 2 mm.
Tijesto se dosta teško razvaljuje pa će vam to oduzeti dosta vremena, ako imate stroj za tjesteninu upotrijebite njega da si olakšate cijelu stvar. Izrežite tijesto na pravokutnike veličine cca 4x3 cm i na sredinu svakog stavite hrpicu nadjeva.
Meni je bilo taman dovoljno nadjeva za ovu količinu tijesta.
Svaki pravokutnik lagano navlažite vodom...najbolje prstom, a ne kistom jer se tijesto previše razmoći kad se premazuje kistom.
Dobro spojite krajeve i pripazite da nemate zračne džepiće. Slažite ih tako da se ne dodiruju i pustite da se malo posuše.
Ako vam je previše višak smrznite, a potrebnu količinu pripremite po želji.
Primjer:
U ključalu vodu stavite kuhati raviole. Dok se kuhaju na malo ulja postaklite sitno sjeckani luk i ulijte pasiranu rajčicu (cca 1 dl za dvije osobe), dodajte desetak listića bosiljka, malo soli, papra, vegete i prokuhajte.
Kuhane raviole (nakon cca 10 minuta) izvadite u vatrostalnu posudu ili neku kastrolu koju ste prethodno lagano nauljili, prelijte umakom od rajčice i na to naribajce sir po želji.
Sve skupa zapecite desetak minuta na 200°C dok sir ne dobije lijepu boju...
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
No votes yet
‹ Ravioli "Veneziana"
najbolji recept
Ravioli sa sirom ›
Iako ima posla s njima i potrebno je dosta strpljenja okus koji imaju domaći ravioli ne može se usporediti sa kupljenim tortelinima ili bilo kojojm drugom vrstom punjene tjestenine...
Sastojci za tijesto:
- 400 g mekog brašna
- 4jaja
- 1žlica ulja
- malo soli
Sastojci za nadjev:
- 500 gsvježeg kravljeg sira
- 1jaje
- 80 g parmezana/sira ribanca po želji
- malo sjeckane šunke
Priprema:
U brašnu napravite udubinu i u sredini u nju stavite jaja. Malo posolite i dodajte žlicu ulja.
Prvo pomoću vilice razmutite jaja i lagano u njih umješavajte brašno, a zatim dobro izmjesite rukama da se sastojci povežu (mjesite barem 10 minuta da bi tijesto postalo elastično, sjajno i glatko).
Tijesto omotajte u krpu i pustite da se odmori dok pripremite nadjev.
Za nadjev pomješajte sve sastojke.
Razvaljajte tjesto na debljinu cca 2 mm.
Tijesto se dosta teško razvaljuje pa će vam to oduzeti dosta vremena, ako imate stroj za tjesteninu upotrijebite njega da si olakšate cijelu stvar. Izrežite tijesto na pravokutnike veličine cca 4x3 cm i na sredinu svakog stavite hrpicu nadjeva.
Meni je bilo taman dovoljno nadjeva za ovu količinu tijesta.
Svaki pravokutnik lagano navlažite vodom...najbolje prstom, a ne kistom jer se tijesto previše razmoći kad se premazuje kistom.
Dobro spojite krajeve i pripazite da nemate zračne džepiće. Slažite ih tako da se ne dodiruju i pustite da se malo posuše.
Ako vam je previše višak smrznite, a potrebnu količinu pripremite po želji.
Primjer:
U ključalu vodu stavite kuhati raviole. Dok se kuhaju na malo ulja postaklite sitno sjeckani luk i ulijte pasiranu rajčicu (cca 1 dl za dvije osobe), dodajte desetak listića bosiljka, malo soli, papra, vegete i prokuhajte.
Kuhane raviole (nakon cca 10 minuta) izvadite u vatrostalnu posudu ili neku kastrolu koju ste prethodno lagano nauljili, prelijte umakom od rajčice i na to naribajce sir po želji.
Sve skupa zapecite desetak minuta na 200°C dok sir ne dobije lijepu boju...
Link izvora / potpis autora: http://unique-hrebina.blogspot.com/2013/03/punjena-focaccia.html