5 kg mesa
5 dag češnjaka
8 dag slatke paprike
7 dag ljute paprike
10 dag soli
Postupak pripreme
Za kulen se odabiru prvenstveno leđni dijelovi mesa prvenstveno vratina, a tek zatim but, plećka. Tatim se doda i tvrde leđne slanine sa leđa, Meso se prvo mora dobro ohladiti i ocijediti (na hladnom jedan do dva dana). Potom se meso se melje a najboje je meso sitno narezati nožem. Usitnjenom mesu doda se sol, češnjak i pažljivo odabranu papriku.
Mesna se smjesa jako dobro izmješa rukama i ostavi da oleži par sati, zatim se proba ukus i puni svinjsko slijepo crijevo. Kulen mora odsajati osam dana u usoljenom mesu, a zatim se dobro poveže mrežicom i stavlja na hladni dim od bukovine ili graba. Treba ga dimiti desetak puta i to svaki drugi dan. Zatim mora odstajati 6 mjeseci u mračnoj i hladnoj prostoriji na propuhu da sazrije.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.8 (+6)
‹ Kulen
najbolji recept
Sastojci
- 5 kg mesa
- 5 dag češnjaka
- 8 dag slatke paprike
- 7 dag ljute paprike
- 10 dag soli
Postupak pripreme
Za kulen se odabiru prvenstveno leđni dijelovi mesa prvenstveno vratina, a tek zatim but, plećka. Tatim se doda i tvrde leđne slanine sa leđa, Meso se prvo mora dobro ohladiti i ocijediti (na hladnom jedan do dva dana). Potom se meso se melje a najboje je meso sitno narezati nožem. Usitnjenom mesu doda se sol, češnjak i pažljivo odabranu papriku.
Mesna se smjesa jako dobro izmješa rukama i ostavi da oleži par sati, zatim se proba ukus i puni svinjsko slijepo crijevo. Kulen mora odsajati osam dana u usoljenom mesu, a zatim se dobro poveže mrežicom i stavlja na hladni dim od bukovine ili graba. Treba ga dimiti desetak puta i to svaki drugi dan. Zatim mora odstajati 6 mjeseci u mračnoj i hladnoj prostoriji na propuhu da sazrije.