Što kuhati po ovim vrućinama?

11 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika Sretnica's
Offline
Pridružen/a: 23/05/2011
Što kuhati po ovim vrućinama?

Najavljuju visoke temperature,ipak je ljeto jelte....ali...evo već dva dana kako je krenilo sa nesnosnim vrućinama ja za ručak kombiniram tjesteninu sa nečim...

jučer sam izdinstala luk,dodala paradajz i usitnjeno meso (malo), kad je bilo gotovo prelila sam preko špageta, bio je to lagan ručak i ukučani zadovoljni.

Danas sam opet skuhala tjesteninu, ali ovog puta sam otvorila dve konzerve tunjevine to sam prelila preko tjestenine. U loncu sam skuhala malo graška i narendisane mrkve, dodala paradjz,malo vegete, pri kraju zagustila sa gustinom.

Taj umak sam dodala tjestenini sa tunjevinom, svi su bili oduševljeni za ovaj lagan obrok.

Imate li Vi kakvih ideja,da je lagano,brzo,jednostavno...?

Hvala!

Slika korisnika Milena Djurić's
Offline
Pridružen/a: 08/07/2011

Nemam volje ništa jesti po ovakvim vrućimana. pojedem malo sladoleda, za deset minuta još malo i još malo...

Slika korisnika Sretnica's
Offline
Pridružen/a: 23/05/2011

hahahhah
da to je najbolje....ali djeca ne rastu od sladoleda ili...? :-)
imam tri pupertetlija koji samo otvaraju hladnjak i traže nešto za jelo....oooo kako bi voljeli da ih hranim samo sladoledom ....ali neće ići ....
trebamo vitamina..jel tako?

Slika korisnika creed's
Offline
Pridružen/a: 24/10/2010

i ja sam uglavnom na salatama preko ljeta, ali imam sina koji uopce ne voli salate, a ni kćer mi nije nešto oduševljena. Suprug pojede, ali isto frče nosom :)))
Dakle, moj meni za vrijeme najvećih ljetnih vručina:
juha na 2 dana - od kuhanog mesa napravim salatu (piletina, govedina sa puno povrca na pari ili sa friškim povrćem i tjesteninom ohlađeno i povezano sa malo vrhnja i mrvicu majoneze i octa). Ponekad od kuhane piletine napravim paštetu ako mi s epiletina vuče dva dana po frižeru i nikako da se pojede. Napravim ju tako da uzmem oko 1,5 dcl jušnog temeljca, očistim piletinu od kožice i kostiju, dodam 2 kuhana jaja, malo edamca sira, žličicu senfa, 2 kisela krastavca, malo kećapa i malo majoneze, ako mi je ostalo kuhanog povrća iz juhe bacim i to i sve to skupa usitnim štapnim mikserom. Gustoću možete odrediti smao pomoću jušnog temeljca ili pak vipe/mnajje piletine, sira i sl. Zato nisam pisala mjere jer nemožete fulati nikako, a o vašem ukusu ovisi što ćete u kojoj mjeri stavljati.

preko ljeta jos sir s vrhnjem i na sitne kockice šunka unutra + kruh.
Dosta koristim jela iz pećnice umjesto da imam 2-3 plamenika vani upaljena pa tako često jedemo krpice sa šunkom i sirom zalivene vrhnjem i zapečene, često u lim ubacim komad mesa sa krumpirićima ili si složimo pizze koje vrlo kratko pećem.
S obzirom na djecu, obavezno imam nešto na žlicu 4-5 puta na tjedan najmanje. Tako skuham juhu pa imam za drugo dan ili proljetno varivo, mahune, varico od graška.
Ako sam na godišnjem, ponekad juhu (ili nešto što moram prodinstati )pripremim ujutro dok još nije prevruće i dok se stignemo ohladiti.

I na kraju - naravno - puno svježeg voća, povrća, lubenice na tone, puuuuno vode (ili spremim ledeni čaj)......i za mamu i tatu ledena pivica :)

Slika korisnika Lea N's
Offline
Pridružen/a: 21/10/2010

osim na salatu, tunjevinu znam bacit na tavicu (skupa sa uljem iz konzerve), malo prodinstat, ubacit začina i pasirane rajčice, na sitno nasjeckanog češnjaka pa sa tjestenom. Brzo i fino :)

 

creed - ovo sa sirom i vrhnjem mi je super - onak hladno sigurno dobro sjedne. :)

ovo su moji recepti, lea

Slika korisnika SilVijA's
Offline
Pridružen/a: 15/06/2011

joj ljudi hvala Vam za odlične ideje, stvarno ta tjestenina je idealna u svim raznim kombinacijama,
Meni je za ove vrućine idealno napraviti juhu od povrća sa malo bjelog pilećeg mesa, i to je to,ništa posebno,juha da ne bude vruća normalno,
nego onako polu hladna da se jede,a vjerujte da prija i kad se stavi u hladnjak pa onako osvježavajuće povrće i lagano bjelo pileće meso,probajte,jer osim što je lagana,zbog povrća je hranjiva a i tekućina je važna za ove vrućine.

Sutra ću samo dodati knedle u juhu umjesto rezanaca,
ko kaže da se juha jede samo vruća :-)

Slika korisnika mami's
Offline
Pridružen/a: 24/05/2011

Ovdje je pregršt dobrih savjeta kako preživiti ove vručine, a opet skuhati nešto korisno i hranjivo.
Obavezno kuham prije 10 sati,tako da širom otvorim prozor od kuhinje dok je još svježe ujutro.
Isto pazim da bude nešto lagano,lazanje su često po ljeti na meniju,ujutro prije 10 su već gotove,samo ih ostavim u pečnici i kad je ručak oko 13 sati,nisu vruće a opet
mogu se jesti.
Sokove radim svoje domaće,toga mora biti po 5-6 litara svaki dan u hladnjaku.
Tek navečer poslje 20 sati opet nešto za večeru ispečem
na brzinu, uz otvoreni prozor u kuhinji.

"moja mama najbolje kuha"

Slika korisnika Sretnica's
Offline
Pridružen/a: 23/05/2011

hahahah....dobro je da smo sa sladoleda prešli na nešto
"konkretno" kako bi moja djeca rekla..

juhe nisu loša ideja,al samo hladne dolaze u obzir,
creed - sviđa mi se Vaš ljetni jelovnik,
svi važni sastojci su zastupljeni a uz to ima
dovoljno svježeg voća.
ukrast ću Vaše ideje, Hvala!
Milena- jel i danas sladoled na meniju? moja djeca bi se preselila kod Vas :-)

kažu.....viš kako teta može živjeti samo od sladoleda...:-)

Slika korisnika margareta's
Offline
Pridružen/a: 28/07/2010

a jel mozete vjerovat da ja ne mogu smislit sladoled??? Morala bih pitat mamu zasto mi se zamjerio i sto se to tocno dogodilo :))) Ma zapravo, nisam ljubitelj niceg posebno slatkog. Mene u ovo ljetne dane najbolje rashlađuje Pan :)

Nego, danas sam uzela onaj elektricni rostilj sa raclettama, gore nabacila oslica, rajcicu, papriku i luk, dole u raclette listice krumpira, napravila salatu od krastavaca s lukom i sve to ispekla i pojela na balkonu. Nisam grijala kucu, rucak zdrav i superlagan, prljavog sludja minimalno i osjecam se odlicno - lagana hrana s niskim glikemijskim indeksom, sol koja nadoknadjuje sve sto gubimo znojenjem....a za 20 minuta.

ja sam margareta, volim kuhati

Slika korisnika Sretnica's
Offline
Pridružen/a: 23/05/2011

Blago tvome dečku kad mu cura ovako fino kuha,
a još si i pivicu zajedno popijete :-)
Izgleda da je tako najbolje, vani dok je još svježe
napraviti nešto na roštilju,kuća ostane čista i ne zagrijemo kuhinju.

Slika korisnika naata's
Offline
Pridružen/a: 13/10/2011

Evo ja sam sinoć namarinirala pileće batke sa kiselim vrhnjem, senfom, začinima i ostavila ih preko noći u vatrostalnoj posudi, rano ujutro upalila sam pečnicu i ispekla, pred kraj dodala paradajz sosa, pa zapravo imam piletinu u umaku a kasnije samo podgrijem i skuham instant palentu - hranjivo, kuhano i bez mučenja na vručini :) !!!

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija