Grah sa žličnjacima
Za grah sa žličnjacima trebat ćete malo vremena i nešto raznolikih namirnica, ali trud će vam se sigurno isplatiti.
Dakle, nabavite:
- pola kg graha
- 15 dkg slanine
- žlica ulja ili, još bolje, masti
- 2 sitno izrezane glavice crvenog luka
- 3 sitno iskosana česnja češnjaka
- 3-4 oguljene i narezane pečene paprike
- malo kosanog zelenog peršina
- 3 oguljene i izrezane rajčice
- malo brašna
- malo crvene paprike, mljevene
- malo papra
- žlica octa
- eventualno ljuti feferon
Za valjuške:
- 2 žlice ulja
- malo soli
- malo vode
- malo brašna
Grah sa žličnjacima priprema se ovako:
Najprije grah skuhajte sa komadom slanine. Na masnoći, zasebno, ispirjajte luk, češnjak, papriku, peršin i rajčice. Ispirjanu smjesu lagano pobrašnite i dodajte skuhani grah. Slaninu izvadite i izrežite na komadiće, dodajte malo slatke crvene paprike i ukuhajte valjuške. Njih ćete pripremiti tako da ulje pomiješate sa malo soli i vodom, te dodajete brašna toliko da dobijete glatko tijesto. Žlicom radite male valjuške u ukuhavate ih u grah. Na kraju dodate papra po volji i malo octa. Iskuhajte nekoliko časaka u jelu i jedan feferon ako volite da je jelo pikantno i ljuto.
- Vrijeme pripreme: 3 sata
- Broj osoba: 5
- Vaše oznake (tagovi): grah sa žličnjacima / slanina s grahom / varivo od graha
- Sastojci: brašno / češnjak / crveni luk / feferon / grah / pečena paprika / peršin / rajčica / slanina / ulje / valjušci / voda