Bakalar na bijelo
Sastojci:
- 40 dag suhog bakalara
- 80 dag krumpira
- 4 režnja češnjaka
- 2 grančice peršinovog lista
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Priprema:
Bakalar pretucite drvenim batićem za meso. Stavite ga u posudu, prelijte s dosta hladne vode pa ga močite dva-tri dana. Vodu mijenjajte nekoliko puta na dan. Pritom ga svaki put rukama savijajte kako bi što više omekšao. Namočeni bakalar kuhajte u neslanoj vodi oko 20 minuta. Tada će se meso početi odvajati od kostiju pa ga izvadite iz vode, očistite od kože i kostiju, a meso natrgajte na komadiće. Posebno skuhajte krumpir u ljusci, zatim ga ogulite i narežite na ploške srednje debljine. Češnjak i peršinovo lišće nasjeckajte. Zatim u prikladnu posudu ulijte 1-2 žlice ulja, stavite dio usitnjenog bakalara, po njemu složite dio narezanog krumpira, pospite dijelom češnjaka i peršinovog lista, posolite, popaprite, prelijte s malo ulja i vode u kojoj se bakalar kuhao. Zatim nastavite slagati u redove meso bakalara, krumpir i začine. Tada posudu poklopite i rukama tresite da umak postane gust i bijel. Zatim posudu stavite na vatru da se jelo samo malo zagrije. Poslužite uz salatu od kiselih zelenih rajčica spremljenih za zimicu.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): maslinovo ulje / bakalar
- Sastojci: sol / peršinov list / papar / maslinovo ulje / krumpir / češnjak / bakalar