Bosanski lonac
Sastojci:
- 1/4 kg govedine
- 1/4 kg svinjetine
- češnjak, luk
- kelj
- zelje
- krumpir
- mahune
- rajčice
- zelene paprike
- mrkva
- peršin
- sol
- papar
- bijelo vino
- voda
Priprema:
Meso se opere i izreže. Povrće se očisti, izreže, opere i slaže u lonac tako da se najprije stavi meso, a zatim povrće. Među povrće izmiješaju se češnji češnjaka i glavica luka izrezana na četiri dijela. Sve se zalije vodom i vinom, soli i papri te kuha u zemljanom loncu, koji se zaveže pergament-papirom na kojem se iglom napravi nekoliko rupica. Ako nema svježih rajčica, može se dodati žlica pasirane rajčice.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): složenac / mesno jelo
- Sastojci: zelje / svinjetina / rajčice / paprike / mrkva / mahune / krumpir / kelj / govedina / češnjak / bijelo vino
ok
Creed je potpuno u pravu. U Bosanski lonac ne ide svinjetina. Mogu se pomijesati ostale vrste mesa:jagnjece,telece i junece,da bi se dobio bolji okus. >:D< >:D<
Goga, nemoj se ljutiti, ali u pravi bosanski lonac ne ide svinjetina!!!
Ovo je orginal recept za bosanski lonac:
1,5 kg mesa ( junetina min 60% janjetina ostatak ), masnijeg s nešto kosti, 3 krumpira, 3 rajcice,
1/2 patlidžan, 10 tak mahuna, 2 paprike, 2-3 glavice luka, 1 cešnjak, 2-3 mrkve, 1 peršin - korijen i list, 1 glavica kupusa, sol, papar, paprika, vegeta, 2 klincica, 1-2 dl bijelog vina, papirna vrecica ( od povrca ) ili pergament papir.
NACIN PRIPREME:
Meso isjeci na komade težine 100 - 200g. Povrce isjeci na cetvrtine, osim mrkve peršina, mahuna i paprike. Uzeti dubok lonac, po mogucnosti zemljani, na dno staviti loj od mesa, zatim kupus isjecen na velike komade ( cetvrti ili malo manje )i dalje redati meso i sve ostalo povrce. Kad se poreda jedan sloj, zaciniti sa soli, vegetom, paprikom i paprom i staviti jedan klincic. Postupak ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da se lonac napuni. kad smo složili lonac dodamo malo ulja i bijelo vino, ne dodavati vodu. Lonac poklopimo sa papirom od papirne vrecice koji zavežemo koncem ili gumicom oko lonca. Stavi se na umjerenu vatru dok se ne cuje kljucanje, a zatim se vatra smanji i kuha cetiri ( 4 ) sata na laganoj vatri. Napomena: Jako je bitno da je povrce isjeceno na vece komade i da se lonac poklopi sa papirom a ne sa obicnim poklopcem ( papir se ne skida do kraja kuhanja ).