Calzone s punjenom pljeskavicom

Autor: Moela   (palac x 58085) |moji recepti

3
40 dag miješanog mljevenog mesa 1/4 glavice luka 2 češnja češnjaka 1/2 jušne žlice ulja po ukusu soli i papra 2 listića/sottiletta čvršćeg topivog sira (može i Ementhaler) 2 (malo deblje) kriške sira Gouda (cca 7 x 5 cm) po potrebi ulje za prženje pljeskavica Sastojci za calzone: 25 dag običnog mekog brašna 1/4 kockice svježeg kvasca 1/2 kavene žličice šećera 1 dl mlijeka po potrebi mlake vode Postupak - PLJESKAVICE Barem sat vremena prije pečenja pljeskavica, u većoj porculanskoj zdjeli dobro izmijesite meso, mljeveni ili vrlo sitno nascjeckani luk, zdrobljeni češnjak, ulje, sol i papar. Odložite na hladno mjesto, neka odstoji. Pripremite alu ili prozirnu foliju (2 malo veća komada), malo je nauljite (premažite rukom) pa nauljenim rukama na foliji formirajte čim veću pljeskavicu. U sredinu položite listić topivog sira, na donju polovicu pljeskavice stavite krišku drugog sira, preklopite pljeskavicu (u polumjesec) i pritiščite uokolo da se krajevi dobro prilijepe. Na isti način formirajte i drugu pljeskavicu. Pecite ih na roštilju ili u roštilj tavi na vrlo malo ulja dok s obje strane ne dobiju lijepu smeđu boju. Odložite kako bi se ohladile. Postupak - CALZONE Ugrijte mlijeko sa šećerom da je mlako, stavite kvasac, primiješajte žličicu brašna i ostavite na toplom da se zapjeni. Ostalom brašnu dodajte kvas, malo soli i toliko mlačne vode da možete umijesiti podatno tijesto za pizzu koje se ne lijepi za ruke. Ostavite na toplom da udvostruči obujam pa ga razdijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u okrugao oblik (na pobrašnjenoj dasci) u veličini nekih 3,5 cm šire od pljeskavice. Na donji dio tijesta stavite punjenu pljeskavicu i preklopite gornjim dijelom da dobijete oblik polumjeseca. Krajeve tijesta dobro pritisnite, a možete i vilicom utapkati rub, kako se tijesto ne bi prilikom pečenja rastvorilo. Pećnicu ugrijte na standardnih 220 st. C (vrući zrak) ili 250 st. C u kombinaciji oba grijača.Kalup u kojem ćete peći calzone malo nauljite, stavite tijesto, premažite kistom sa malo mlijeka (da se površina ne osuši) i pecite dok calzone ne dobije lijepu boju. Neki volje bolje pečeno, neki svijetlo, pa je odabir vaš.     Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+3)
U vrijeme vrtnog ili balkonskog roštiljanja jednako kao i u zimskim uvjetima, ukusan zalogaj za ljubitelje pizza i pljeskavica, sve u jednom.
Calzone s punjenom pljeskavicom

Sastojci za pljeskavice:

  1. 40 dag miješanog mljevenog mesa
  2. 1/4 glavice luka
  3. 2 češnja češnjaka
  4. 1/2 jušne žlice ulja
  5. po ukusu soli i papra
  6. 2 listića/sottiletta čvršćeg topivog sira (može i Ementhaler)
  7. 2 (malo deblje) kriške sira Gouda (cca 7 x 5 cm)
  8. po potrebi ulje za prženje pljeskavica

Sastojci za calzone:

  1. 25 dag običnog mekog brašna
  2. 1/4 kockice svježeg kvasca
  3. 1/2 kavene žličice šećera
  4. 1 dl mlijeka
  5. po potrebi mlake vode

Postupak - PLJESKAVICE

  1. Barem sat vremena prije pečenja pljeskavica, u većoj porculanskoj zdjeli dobro izmijesite meso, mljeveni ili vrlo sitno nascjeckani luk, zdrobljeni češnjak, ulje, sol i papar. Odložite na hladno mjesto, neka odstoji.
  2. Pripremite alu ili prozirnu foliju (2 malo veća komada), malo je nauljite (premažite rukom) pa nauljenim rukama na foliji formirajte čim veću pljeskavicu. U sredinu položite listić topivog sira, na donju polovicu pljeskavice stavite krišku drugog sira, preklopite pljeskavicu (u polumjesec) i pritiščite uokolo da se krajevi dobro prilijepe.
  3. Na isti način formirajte i drugu pljeskavicu. Pecite ih na roštilju ili u roštilj tavi na vrlo malo ulja dok s obje strane ne dobiju lijepu smeđu boju. Odložite kako bi se ohladile.

Postupak - CALZONE

  1. Ugrijte mlijeko sa šećerom da je mlako, stavite kvasac, primiješajte žličicu brašna i ostavite na toplom da se zapjeni. Ostalom brašnu dodajte kvas, malo soli i toliko mlačne vode da možete umijesiti podatno tijesto za pizzu koje se ne lijepi za ruke. Ostavite na toplom da udvostruči obujam pa ga razdijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u okrugao oblik (na pobrašnjenoj dasci) u veličini nekih 3,5 cm šire od pljeskavice. Na donji dio tijesta stavite punjenu pljeskavicu i preklopite gornjim dijelom da dobijete oblik polumjeseca. Krajeve tijesta dobro pritisnite, a možete i vilicom utapkati rub, kako se tijesto ne bi prilikom pečenja rastvorilo.
  2. Pećnicu ugrijte na standardnih 220 st. C (vrući zrak) ili 250 st. C u kombinaciji oba grijača.Kalup u kojem ćete peći calzone malo nauljite, stavite tijesto, premažite kistom sa malo mlijeka (da se površina ne osuši) i pecite dok calzone ne dobije lijepu boju.
  3. Neki volje bolje pečeno, neki svijetlo, pa je odabir vaš.
     

 

Prosjek: 5 (+3)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Moela's

Meso bi zaista moralo odstajati da se sastojci doooobro prožmu. Kako takav ručak pripremam u dane kad ne radim; praznik, subota ili nedjelja, još ujutro pripremim meso i taj sat vremena brzo prođe. isto postupam kad god radim s mljevenim.Dobro, ako si baš u stisci može i manje ali ovako je puno bolje. Probaj svakako.

2
Slika korisnika blanka's

Moela, moram te pohvaliti za ovaj recept, baš si me oduševila, i baš kao što si napisala, i za ljeto i za zimu, a tko ne voli pizze i pljeskavice, hm...A ti čekaš puni sat vremena prije pečenja da pljeskavica odstoji? Hvala još jednom