Čokoladni kolačići
Dovoljno slatki da vas osvoje...
Sastojci za čokoladne kolačiće:
- 125 gr maslaca
- 150 gr smeđeg šećera
- 2 vanilin-šećera
- 1 jaje
- 2 žlice kakao u prahu
- 225 gr brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 1 žlicica sode-bikarbone
- 100gr čokolade za kuhanje/tamne
- 80 gr prženih lješnjaka mlijeka-po potrebi
- šećer u prahu
- limunov sok
- boja čokolada,...ako se želi ukrasiti kolači
Tijesto se može napraviti na dva načina
u multipraktiku
- U multipraktik staviti brašno, kakao u prahu, šećer, maslac i pulsirati dok se ne naprave mrvice
- Dodati jaje i malo mlijeka da se tijesto poveže.
- Dobijene mrvice/tijesto istresti na radnu površinu pa dodati isjeckanu čokoladu i propržene isjeckane lješnjake i rukama doraditi tijesto.
- Tijesto zatim oblikovati u disk ili kuglu, zamotati u vrećicu ili plastičnu foliju i ostaviti u frižider da odmori oko 30 minuta ili više.
mikserom
- Ako tijesto pravite pomoću mixera, tada prvo stavite šećer i maslac u dublju zdjelu i mutite dok ne posvijetli.
- Dodati zatim jaje i sve ostale namirnice.
- Dobiveno tijesto također treba odstajati u frižideru.
- Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini, tako da odozgo stavite plastičnu foliju ili papir za pečenje jer se tako ne lijepi tijesto za oklagiju, a ako dodajte više brašna, kolačići mogu biti pretvrdi...
- Pravite oblike koje hoćete..ja sam pravila srca jer mi je trebao taj oblik.
- Kolačići se mogu spajati sa šećernim preljevom ili nekom kremom od maslaca, čokoladom ili ih ostviti bez dodataka i takvi su jako ukusni jer nisu preslatki.
- Kolačiće peći na 180 -200C oko 10min., a možda i kraće jer sve zavisi od rerni i temperature...kolačići moraju biti mekani kada ih izvadite iz rerne jer ce se hladenjem stegnuti i bit će dovoljno prhki.
- Vaše oznake (tagovi): kolacici
- Sastojci: brašno / čokolada / jaja / kakao / limunov sok / maslac / šećer / šećer u prahu