1 fazan
15 dag vrganja
4 tanka odreska suhe slanine
1 glavica luka
3 dl bijelog vina
1 limun
maslac
ulje
papar
sol
priprema
Da bi meso fazana bilo ukusnije preporuča se da se fazan poslije odstrela ne priprema, nego da odleži 2 do 3 dana u perju na suhom, hladnom i zračnom mjestu. Tada fazana očistite od perja (čisti se na suho, ne uranja se u kipuću vodu), posolite i pustite stajati 1 do 2 sata na hladnom mjestu. Za to vrijeme vrganje očistite, operite i narežite na tanke listiće, kuhajte ih 10 minuta u vinu a zatim ocijedite. Na ulju popržite nasjeckani luk zajedno s usitnjenom fazanovom jetrom. Maknite s vatre, ohladite, dodajte vrganje, posolite i popaprite. Zatim ovom smjesom napunite utrobu fazana i zašijte bijelim koncem. Cijelog fazana namažite maslacem u koji ste umiješali malo mljevenog papra. Obložite ga odrescima slanine i zavežite bijelim koncem. Stavite u prikladnu nauljenu posudu, zatim u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri. Za vrijeme pečenja fazana zalijevajte limunovim sokom, vinom i masnoćom, koju za vrijeme pečenja slanina pusti. S pečenog fazana skinite konac i slaninu, narežite ga na četiri komada tako da na svakom bude nadjeva od gljiva. Poslužite uz zeleni pire od krumpira (u pire umiješajte nasjeckani peršinov list) i salatu od kiselih paprika.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.5 (+2)
Jeste vi meni za jednog fazana? Probajte, i da, nemojte zaboraviti napuniti ga vrganjima
Sastojci:
- 1 fazan
- 15 dag vrganja
- 4 tanka odreska suhe slanine
- 1 glavica luka
- 3 dl bijelog vina
- 1 limun
- maslac
- ulje
- papar
- sol
priprema
Da bi meso fazana bilo ukusnije preporuča se da se fazan poslije odstrela ne priprema, nego da odleži 2 do 3 dana u perju na suhom, hladnom i zračnom mjestu. Tada fazana očistite od perja (čisti se na suho, ne uranja se u kipuću vodu), posolite i pustite stajati 1 do 2 sata na hladnom mjestu. Za to vrijeme vrganje očistite, operite i narežite na tanke listiće, kuhajte ih 10 minuta u vinu a zatim ocijedite. Na ulju popržite nasjeckani luk zajedno s usitnjenom fazanovom jetrom. Maknite s vatre, ohladite, dodajte vrganje, posolite i popaprite. Zatim ovom smjesom napunite utrobu fazana i zašijte bijelim koncem. Cijelog fazana namažite maslacem u koji ste umiješali malo mljevenog papra. Obložite ga odrescima slanine i zavežite bijelim koncem. Stavite u prikladnu nauljenu posudu, zatim u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri. Za vrijeme pečenja fazana zalijevajte limunovim sokom, vinom i masnoćom, koju za vrijeme pečenja slanina pusti. S pečenog fazana skinite konac i slaninu, narežite ga na četiri komada tako da na svakom bude nadjeva od gljiva. Poslužite uz zeleni pire od krumpira (u pire umiješajte nasjeckani peršinov list) i salatu od kiselih paprika.