Fini kolač od jabuka

Autor: Viška   (palac x 24975) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
Sirup i nadjev  7,5 dag šećera  1 žlica naribane limunove korice  3 žlice limunova soka  1 štapić cimeta  50 dag kiselkastih jabuka  Tijesto 20 dag mekanog maslaca ili margarina 15 dag šećera 4 jaja 1 žlica naribane limunove korice 20 dag glatkog brašna 1/2 žličice praška za pecivo priprema: Za sirup skuhajte 2 dl vode sa šećerom, limunovom koricom, limunovim sokom i štapićem cimeta, maknite sa štednjaka. Jabuke ogulite, izvadite sjemenke, narežite na ploške i odmah stavite u sirup. Ponovno zakuhajte i na laganoj vatri pokriveno kuhajte oko dvije minute. Ostavite da se ohladi, ocijedite. Jabuke ogulite do polovine i očistite od koštica. Oguljeni dio premažite medom, uvaljajte u nasjeckane lješnjake. Stavite u posudu ili lim Za pečenje. U udubine iz kojih su izvađene koštice rasporedite maslac i grožđice. Poprskajte sokom od limuna. U posudu ulijte vodu, koja će doći do ruba kore jabuke, pa kuhajte u pećnici zagrijanoj na 200 C 40 minuta, odnosno dok jabuke ne omekšaju (ne smiju se raspasti), Omekšale jabuke stavite na tanjur za posluživanje, a sok od jabuke ukuhajte još nekoliko minuta na visokoj temperaturi. Gustin izmiješajte sa 2 žlice hladne vode i narančinim sokom, pa umiješajte u sok.  Lagano prokuhajte još 1 - 2 minute, kako biste dobili fini gusti umak. Prelijte jabuke, poprašite cimetom i dobro rashladite.  Dodaci za posipanje  za lim, masnoća i 2 velike žlice mljevenih badema ili mrvica  1 - 2 žlice sitnog šećera  Maslac i šećer pjenasto miješajte. Postupno dodajte jaja i limunovu koricu. Na kraju dodajte brašno, pomiješano sa 1/2 žličice praška za pecivo. Pećnicu zagrijte na 175 C. Lim namastite i posipajte mljevenim bademima iIi mrvicama. Polovicu tijesta stavite na lim i izravnajte. Dobro ocijeđene jabuke, bez cimeta,  razdijelite po tijestu, ostatkom tijesta pokrijte jabuke. Kolač pecite na donjoj rešetki u zagrijanoj pećnici oko 40 min. Ohladite, posipajte sitnim šećerom i poslužite.  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+292)

sastojci: 

Sirup i nadjev 

  • 7,5 dag šećera 
  • 1 žlica naribane limunove korice 
  • 3 žlice limunova soka 
  • 1 štapić cimeta 
  • 50 dag kiselkastih jabuka 

Tijesto

  • 20 dag mekanog maslaca ili margarina
  • 15 dag šećera
  • 4 jaja
  • 1 žlica naribane limunove korice
  • 20 dag glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo

priprema:

Za sirup skuhajte 2 dl vode sa šećerom, limunovom koricom, limunovim sokom i štapićem cimeta, maknite sa štednjaka. Jabuke ogulite, izvadite sjemenke, narežite na ploške i odmah stavite u sirup. Ponovno zakuhajte i na laganoj vatri pokriveno kuhajte oko dvije minute. Ostavite da se ohladi, ocijedite. Jabuke ogulite do polovine i očistite od koštica. Oguljeni dio premažite medom, uvaljajte u nasjeckane lješnjake. Stavite u posudu ili lim Za pečenje. U udubine iz kojih su izvađene koštice rasporedite maslac i grožđice. Poprskajte sokom od limuna. U posudu ulijte vodu, koja će doći do ruba kore jabuke, pa kuhajte u pećnici zagrijanoj na 200 C 40 minuta, odnosno dok jabuke ne omekšaju (ne smiju se raspasti), Omekšale jabuke stavite na tanjur za posluživanje, a sok od jabuke ukuhajte još nekoliko minuta na visokoj temperaturi. Gustin izmiješajte sa 2 žlice hladne vode i narančinim sokom, pa umiješajte u sok. 

Lagano prokuhajte još 1 - 2 minute, kako biste dobili fini gusti umak. Prelijte jabuke, poprašite cimetom i dobro rashladite. 

Dodaci za posipanje 

za lim, masnoća i 2 velike žlice mljevenih badema ili mrvica 

1 - 2 žlice sitnog šećera 

Maslac i šećer pjenasto miješajte. Postupno dodajte jaja i limunovu koricu. Na kraju dodajte brašno, pomiješano sa 1/2 žličice praška za pecivo. Pećnicu zagrijte na 175 C. Lim namastite i posipajte mljevenim bademima iIi mrvicama. Polovicu tijesta stavite na lim i izravnajte. Dobro ocijeđene jabuke, bez cimeta,  razdijelite po tijestu, ostatkom tijesta pokrijte jabuke. Kolač pecite na donjoj rešetki u zagrijanoj pećnici oko 40 min. Ohladite, posipajte sitnim šećerom i poslužite. 

Prosjek: 4 (+292)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)