Hrvatska jajarica
Sastojci:
- 5 jaja
- 5 žumanca
- 15 dag šećera
- 3 dag svježeg kvasca
- 15 dag maslaca
- 50 dag brašna
- 2 dl mlijeka
- 3 žlice limunova soka
- 1 vanilin-šećer
- ulje, sol
- 1 bjelance za premazivanje
postupak pripreme:
Izmrvljeni kvasac izmiješajte sa 1/2 dl hladnog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Za to vrijeme u dubljoj zdjeli umutite jaja, žumanca, šećer i vanilin-šećer. Dodajte dignuti kvasac, mlijeko, omekšali maslac i limunov sok, a na kraju dodajte brašno. Mijesite tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude. Dobro pokriveno držite na toplom mjestu da se digne nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku i podijelite ga na četiri jednaka hljepčića. Svaki hljepčić premjestite pa ih stavite na lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Pokrijte ubrusom i držite na toplom mjestu da se ponovno diže, otprilike 40 minuta. Tada hljepčiće premažite bjelanjkom, pa oštrim škarama zarežite svaki hljepčić od sredine prema rubu tri puta u tri jednaka kraka, koji ne smiju biti preduboki. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 35 minuta.
Pečena jajarica je visoka i veoma dekorativna, jer se zbog rezova oblikuje poput cvijeta. Iznutra je šupljikava i žuta kao zlato.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): pogača
- Sastojci: jaja / maslac / limunov sok / kvasac / vanilin šećer / brašno / sol