Hrvatska jajarica

recepti_bez_slike
Jeste vi meni čuli za Hrvatsku jajaricu? Ili ju probali? Ili samo vidjeli kako izgleda poput cvijeta.

Sastojci:


  • 5 jaja

  • 5 žumanca

  • 15 dag šećera

  • 3 dag svježeg kvasca

  • 15 dag maslaca

  • 50 dag brašna

  • 2 dl mlijeka

  • 3 žlice limunova soka

  • 1 vanilin-šećer

  • ulje, sol

  • 1 bjelance za premazivanje

postupak pripreme:

Izmrvljeni kvasac izmiješajte sa 1/2 dl hladnog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Za to vrijeme u dubljoj zdjeli umutite jaja, žumanca, šećer i vanilin-šećer. Dodajte dignuti kvasac, mlijeko, omekšali maslac i limunov sok, a na kraju dodajte brašno. Mijesite tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude. Dobro pokriveno držite na toplom mjestu da se digne nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku i podijelite ga na četiri jednaka hljepčića. Svaki hljepčić premjestite pa ih stavite na lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Pokrijte ubrusom i držite na toplom mjestu da se ponovno diže, otprilike 40 minuta. Tada hljepčiće premažite bjelanjkom, pa oštrim škarama zarežite svaki hljepčić od sredine prema rubu tri puta u tri jednaka kraka, koji ne smiju biti preduboki. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 35 minuta.


Pečena jajarica je visoka i veoma dekorativna, jer se zbog rezova oblikuje poput cvijeta. Iznutra je šupljikava i žuta kao zlato.

Prosjek: 4 (+456)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)