Istarska kanavaca (savitak s mesom)
Sastojci:
- 35 dag brašna
- 3 jaja
Nadjev
- 50 dag mljevene junetine
- 30 dag špinata
- 10 dag pršuta
- 3 režnja češnjaka
- 3 jaja
- 5 dag naribanog sira parmezana
- miješano ulje (maslinovo i suncokretovo)
Priprema:
Od jaja i brašna umijesite tijesto mekše nego za rezance i ostavite ga pokrivenog 30 minuta. Za to vrijeme na ulju popržite meso, dodajte mu skuhani, ocijeđeni i nasjeckani špinat, narezani pršut i nasjeckani češnjak, posolite i kratko popržite. Kad se potpuno ohladi, dodajte jaja i sir, te izmiješajte. Tada nadjev stavite na tanko razvaljano tijesto, pa savijte u roladu, koju zatim oblikujte u “puž”. Ovako dobiveni oblik stavite na čistu kuhinjsku krpu, odozgo je vežite u čvor, a kroz njega provucite kuhaču. Ovaj zamotak zatim stavite u lonac s kipućom posoljenom vodom tako da visi na kuhači i oslonjenoj na gornje rubove lonca i ne dodiruje dno posude, te kuhajte 40 do 45 minuta. Potom kuhani savitak izvadite iz krpe, narežite na komade i poslužite s umakom od rajčice ili ga prelijte zagrijanim maslacem i pospite parmezanom.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): savitak s mesom / istarsko jelo
- Sastojci: ulje / špinat / sir / pršut / junetina / jaja / češnjak / brašno