40 dag brašna
1 jaje
2 bjelanca
30 dag domaćeg pekmeza od šljiva
4 kriške suhog kruha bez korice
ulje, šećer, sol
postupak pripreme:
Od brašna, jaja i malo posoljene vode umijesite glatko tijesto. Podijelite ga u dva dijela i na pobrašnjenoj dasci razvaljajte valjkom na debljinu tupe strane noža u listove okruglog oblika. Zatim listove namažite bjelanjkom i na polovici svakog lista slažite male hrpice pekmeza na udaljenosti 5-6 cm. Te hrpice pekmeza pažljivo poklopite drugom polovicom lista, a međuprostore vrhovima prstiju pritisnite da se listovi zalijepe. Tada zupčastim kotačićem režite jastučiće s pekmezom u sredini i ostavite da se malo prosuše. Zatim ih stavite u posoljenu kipuću vodu i kuhajte oko 15 minuta. Ocijedite ih, slažite u zdjelu pa svaki red prelij te zagrijanim uljem i pospite prethodno zdrobljenim kruhom u sitne mrvice, popržene na ulju, i pospite šećerom.
Savjet: Ako kod priprave nekog jela trebate samo bjelance, žumanca stavite li čašu, prelijte ih hladnom vodom i držite u hladnjaku. Prilikom uporabe vodu odlijte.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+269)
Osnovne namirnice, jednostavna i brza priprema, a fino - to se traži. Probajte, odlični jastučići. Ako vam netko dolazi u goste, a niste stigli ništa pripremiti, uz ove osnovne namirnice, ovo je idelano rješenje. Tako je meni brat jučer javio da dolazi sa ženom i malenom u goste, i dobro da sam se sjetila ovih jastučića, jer su nam već te grickalice poput štapića, kikirikija dosadile...Ali jastučići s pekmezom nisu!!
Sastojci:
-
40 dag brašna
-
1 jaje
-
2 bjelanca
-
30 dag domaćeg pekmeza od šljiva
-
4 kriške suhog kruha bez korice
-
ulje, šećer, sol
postupak pripreme:
Od brašna, jaja i malo posoljene vode umijesite glatko tijesto. Podijelite ga u dva dijela i na pobrašnjenoj dasci razvaljajte valjkom na debljinu tupe strane noža u listove okruglog oblika. Zatim listove namažite bjelanjkom i na polovici svakog lista slažite male hrpice pekmeza na udaljenosti 5-6 cm. Te hrpice pekmeza pažljivo poklopite drugom polovicom lista, a međuprostore vrhovima prstiju pritisnite da se listovi zalijepe. Tada zupčastim kotačićem režite jastučiće s pekmezom u sredini i ostavite da se malo prosuše. Zatim ih stavite u posoljenu kipuću vodu i kuhajte oko 15 minuta. Ocijedite ih, slažite u zdjelu pa svaki red prelij te zagrijanim uljem i pospite prethodno zdrobljenim kruhom u sitne mrvice, popržene na ulju, i pospite šećerom.
Savjet: Ako kod priprave nekog jela trebate samo bjelance, žumanca stavite li čašu, prelijte ih hladnom vodom i držite u hladnjaku. Prilikom uporabe vodu odlijte.