Kuhana svinjetina s umakom od hrena
Sastojci:
- 1 kg usoljene svinjske vratine
- 1 vezica povrća za juhu
- 1 glavica luka
- 1 režanj češnjaka
Priprema:
Za ovo starinsko srijemsko jelo upotrebljava se svinjetina koja je nakon kolinja stavljena u salamuru da odstoji određeno vrijeme prije dimljenja i sušenja. Vratinu prije pripreme držite 24 sata u hladnoj vodi, a vodu promijenite nekoliko puta. Zatim meso u komadu stavite u prikladnu posudu, zalijte vodom da bude pokriveno i kuhajte na srednjoj vatri. Kada voda zakipi, dodajte očišćeno i oprano povrće, u ljusci prepečen luk i češnjak u ljusci. Kuhajte sve zajedno da meso posve omekša. Juhu procijedite, zakuhajte domaće rezance i poslužite prije glavnog jela. Skuhano meso samo malo ohladite, a zatim narežite i poslužite s povræem u kojem se kuhalo, uz umak od hrena.
- Vrijeme pripreme: 2 dana
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): srijemsko jelo / kuhana svinjetina / mesno jelo
- Sastojci: svinjska vratina / povrće za juhu / luk / češnjak