Lazanje bolonjez
Sastojci:
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 1 stabljika celera
- 1 žlica maslinovog ulja
- 300 g miješanog mljevenog mesa,
- 1 / 2 žličice sušenog origana
- 1 mala limenka oguljenih rajčica (400 g)
- 1 / 8 l bijelog vina
- 1 / 8 l mesne juhe (temeljac)
- sol, papar
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 3 / 4 l mlijeka
- malo muškatnog oraščića
- 250 g mozzarelle
- 100 g svježe naribanog parmezana
- 200 g listova lasagna (mogu se koristiti i prethodno kratko prokuhane)
Priprema:
Luk, mrkvu i celer oguliti i izrezati u male kocke. Zagrijati ulje i pržiti povrće u njemu. Dodati mljeveno meso i pržiti dok ne bude mrvljivo i mekano. Posuti sa origanom.
Rajčice iz konzerve nasjeckati i dodati ih uz vino i juhu od mesa. Umak posoliti i popapriti i kuhati na srednje jakoj vatri otklopljeno, oko 30 minuta.
Za bešamel rastopiti maslac u tavi. Dodati brašno i miješajući čekati dok ne dobije zlatno smeđu boju. Postepeno dodavajte mlijeko. Umak oko 10 minuta otklopljeno kuhati na srednjoj vatri.
Dodati malo soli, papar i muškatni oraščić.
Prethodno zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Mozzarellu izrežite na tanke ploške, pomiješati sa pola parmezana i bijelim umakom.
Veliku vatrostalnu zdjelu ispunite slojevima tjestenine, meso u umaku i bijeli umak. Kriške mozzarelle stavite na svaki red sa mljevenim mesom.
Zadnji sloj bi trebao biti bijeli umak. Pospite sve s preostalim parmezanom.
Lazanje u pećnici (srednji nivo, temperatura 160 °) pecite oko 40 minuta dok se sve dok ne bude lijepo zapečeno, a tjestenina mekana.
Prije jela ostaviti pokriveno kuhinjskom krpom 5-10 minuta.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): mljeveno meso / maslinovo ulje
- Sastojci: vino / ulje / tjestenina / rajčica / parmezan / papar / muškatni oraščić / mrkva / mljeveno meso / mlijeko / maslinovo ulje / maslac / luk / celer / brašno / bijelo vino