Lazanje bolonjez

recepti_bez_slike
1 glavica luka 1 mrkva 1 stabljika celera 1 žlica maslinovog ulja 300 g miješanog mljevenog mesa, 1 / 2 žličice sušenog origana 1 mala limenka oguljenih rajčica (400 g) 1 / 8 l bijelog vina 1 / 8 l mesne juhe (temeljac) sol, papar 50 g maslaca 50 g brašna 3 / 4 l mlijeka malo muškatnog oraščića 250 g mozzarelle 100 g svježe naribanog parmezana 200 g listova lasagna (mogu se koristiti i prethodno kratko prokuhane) Priprema: Luk, mrkvu i celer oguliti i izrezati u male kocke. Zagrijati ulje i pržiti povrće u njemu. Dodati mljeveno meso i pržiti dok ne bude mrvljivo i mekano. Posuti sa origanom. Rajčice iz konzerve nasjeckati i dodati ih uz vino i juhu od mesa. Umak posoliti i popapriti i kuhati na srednje jakoj vatri otklopljeno, oko 30 minuta. Za bešamel rastopiti maslac u tavi. Dodati brašno i miješajući čekati dok ne dobije zlatno smeđu boju. Postepeno dodavajte mlijeko. Umak oko 10 minuta otklopljeno kuhati na srednjoj vatri. Dodati malo soli, papar i muškatni oraščić. Prethodno zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Mozzarellu izrežite na tanke ploške, pomiješati sa pola parmezana i bijelim umakom. Veliku vatrostalnu zdjelu ispunite slojevima tjestenine, meso u umaku i bijeli umak. Kriške mozzarelle stavite na svaki red sa mljevenim mesom. Zadnji sloj bi trebao biti bijeli umak. Pospite sve s preostalim parmezanom. Lazanje u pećnici (srednji nivo, temperatura 160 °) pecite oko 40 minuta dok se sve dok ne bude lijepo zapečeno, a tjestenina mekana. Prije jela ostaviti pokriveno kuhinjskom krpom 5-10 minuta. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+229) ‹ Labinski krafi najbolji recept Makaroni s gljivama i piletinom ›
Klasičan način, ujedno i najbolji i provjeren.

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 300 g miješanog mljevenog mesa,
  • 1 / 2 žličice sušenog origana
  • 1 mala limenka oguljenih rajčica (400 g)
  • 1 / 8 l bijelog vina
  • 1 / 8 l mesne juhe (temeljac)
  • sol, papar
  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 3 / 4 l mlijeka
  • malo muškatnog oraščića
  • 250 g mozzarelle
  • 100 g svježe naribanog parmezana
  • 200 g listova lasagna (mogu se koristiti i prethodno kratko prokuhane)

Priprema:

Luk, mrkvu i celer oguliti i izrezati u male kocke. Zagrijati ulje i pržiti povrće u njemu. Dodati mljeveno meso i pržiti dok ne bude mrvljivo i mekano. Posuti sa origanom.
Rajčice iz konzerve nasjeckati i dodati ih uz vino i juhu od mesa. Umak posoliti i popapriti i kuhati na srednje jakoj vatri otklopljeno, oko 30 minuta.
Za bešamel rastopiti maslac u tavi. Dodati brašno i miješajući čekati dok ne dobije zlatno smeđu boju. Postepeno dodavajte mlijeko. Umak oko 10 minuta otklopljeno kuhati na srednjoj vatri.
Dodati malo soli, papar i muškatni oraščić.
Prethodno zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Mozzarellu izrežite na tanke ploške, pomiješati sa pola parmezana i bijelim umakom.
Veliku vatrostalnu zdjelu ispunite slojevima tjestenine, meso u umaku i bijeli umak. Kriške mozzarelle stavite na svaki red sa mljevenim mesom.
Zadnji sloj bi trebao biti bijeli umak. Pospite sve s preostalim parmezanom.
Lazanje u pećnici (srednji nivo, temperatura 160 °) pecite oko 40 minuta dok se sve dok ne bude lijepo zapečeno, a tjestenina mekana.
Prije jela ostaviti pokriveno kuhinjskom krpom 5-10 minuta.

Prosjek: 4 (+229)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)