Mljeveni limun
Recept nije niti iz kuharice niti bilježnice(one, skinute sa tavana) ali je dugo vremena bio pohranjen u nekom kutku moga sjećanja. Hvala bivšoj susjedi iz bivšega kvarta i bivšega grada na ovoj vitaminskoj "bombi". Odličan kao preventiva protiv prehlade ali ga slobodno možete papati žlicom ili staviti u - palačinke...
Sastojci:
- 1 kg limuna tanke korice
- 1 kg kristal šećera
Postupak:
- Limune je potrebno dobro oprati pod tekućom vodom i izribati četkicom.
- Svaki limun prerežemo popola i odstranimo sve koštice.
- Tako pripremljene limune (zajedno sa korom) sameljemo strojem za mljevenje mesa i odjednom dodamo šećer.
- Smjesu dobro promiješamo i ostavimo da odstoji preko noći kako bi se kristalići šećera otopili.
- Još jednom dobro promiješamo i punimo u oprane i suhe staklenke. Čvrsto zatvorimo i pohranimo na tamno i hladno mjesto.
Posluživanje:
Uzimati po jednu jušnu žlicu ujutro i na večer.
Hvala, ovo je doista stari recept jer sam prvi puta čula za njega od naše kućne prijateljice sredinom 60-tih godina 20. st. I djeluje dosta dobro. Pozdrav
Čas posla gotovo..Inače ima i na netu recept, jako sličan.Kažu i da je piling od mljevenog limuna čak dobar za njegu stopala.A ovako je definitivno super sredstvo protiv prehlade. Okus je osvježavajući,kao limunada, može i kombinacija s medom