75 dag krumpira
15 dag brašna
1 jaje
1 žlica masti ili margarina
10 dag krušnih mrvica
1 grančica peršinovog lista
prstohvat kumina
ulje, sol
Priprema:
Krumpir skuhajte u ljusci, zatim ga još toplog ogulite i protisnite. U posve ohlađeni krumpir dodajte omekšalu mast ili margarin, jaje, nasjeckani peršinov list, mljeveni kumin i brašno, pa umijesite čvršće tijesto. Tada od ovog tijesta pobrašnjenim dlanovima oblikujte veće okruglice. Stavljajte ih u posoljenu kipuću vodu i kuhajte 5 minuta pokrivene, a onda otklopite i kuhajte do kraja, tj. dok sve okruglice ne isplivaju na površinu vode. Pažljivo ih vadite iz vode rupičastom žlicom, stavljajte u dublju zdjelu pa svaki red prelijte zagrijanim uljem i pospite na ulju poprženim mrvicama. Poslužite ih tople kao prilog uz mesna jela pripravljena s umakom, zatim uz pit jano povrće ili kao samostalno jelo uz salatu od povrća.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+637)
‹ Okruglice od kruha
najbolji recept
Okruglice od žemlji ›
ove okruglice znam spremiti kad mi ostane pire krumpira ili previše kuhanog krumpira za knedle. Bude mi žao baciti ga pa spremim ukusne okruglice ua večeru ili drugi dan.
Sastojci:
- 75 dag krumpira
- 15 dag brašna
- 1 jaje
- 1 žlica masti ili margarina
- 10 dag krušnih mrvica
- 1 grančica peršinovog lista
- prstohvat kumina
- ulje, sol
Priprema:
Krumpir skuhajte u ljusci, zatim ga još toplog ogulite i protisnite. U posve ohlađeni krumpir dodajte omekšalu mast ili margarin, jaje, nasjeckani peršinov list, mljeveni kumin i brašno, pa umijesite čvršće tijesto. Tada od ovog tijesta pobrašnjenim dlanovima oblikujte veće okruglice. Stavljajte ih u posoljenu kipuću vodu i kuhajte 5 minuta pokrivene, a onda otklopite i kuhajte do kraja, tj. dok sve okruglice ne isplivaju na površinu vode. Pažljivo ih vadite iz vode rupičastom žlicom, stavljajte u dublju zdjelu pa svaki red prelijte zagrijanim uljem i pospite na ulju poprženim mrvicama. Poslužite ih tople kao prilog uz mesna jela pripravljena s umakom, zatim uz pit jano povrće ili kao samostalno jelo uz salatu od povrća.