Piletina u kikiriki umaku na azijski nacin

recepti_bez_slike
1 solja (srednje velicine) basmati rize 250 gr. pilecih prsa izrezanih na kockice ili na trakice malo kikirikija 2 velike kasike kikiriki putera pola konzerve paradajza pelata ili 2 srednje velika paradajza izrezana na kockice malo paradajza u tubi 1 crveni luk (srednje velicine) 2 cesnja cesnjaka (bijelog luka) malo suhih grozdjica ulje od kikirikija (ukoliko mozete naci) zacini: kurkuma, curry, ljuta papricica, vegeta, biber, mjesavina zaijskih zacina Priprema: Oljustene kikirikije proprziti na ulju od kikirikija da dobiju svjetlo smedju boju a potom ih skloniti u sud sa strane. Isitnjen crveni luk proprziti u istom ulju a potom dodati protisnut cesnjak. Na luk dodati piletinu i sve pirjati na umjerenoj vatri dok se piletina ne isprzi. U piletinu dodati pelate paradajz ili usitnjeni svjezi paradajz, dodati paradajz iz tube i pirjati dok se sve ne sjedini, nekih 10-ak minuta. Dodati proprzen kikiriki, grozdjice, pa dodati 2 velike kasike kikiriki putera te lagano mjesati. Smjesa ce biti gusta te treba dodati vode kako bi se razrjedila (smjesa ne treba da bude ni pregusta ni prerijetka) a potom dodati sve gore navedene zacine u kolicinama po zelji. Piletinu poklopiti i pustiti da se pirja nekih 20-ak minuta na laganoj vatri kako bi se sve sjedinilo uz povremeno dodavanje vode. Skuhati basmati rizu u posoljenoj vodi. Jelo servirati na rizi. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet
Za sve ljubitelje azijske kuhinje ovo jelo ce sigurno biti prava poslastica. Nije tesko za spremiti a drugacije je od svakodnevne hrane. Probudice sva cula to je sigurno jer mami i mirisom zacina a i okus je poseban!

Potrebno:

  • 1 solja (srednje velicine) basmati rize
  • 250 gr. pilecih prsa izrezanih na kockice ili na trakice
  • malo kikirikija
  • 2 velike kasike kikiriki putera
  • pola konzerve paradajza pelata ili 2 srednje velika paradajza izrezana na kockice
  • malo paradajza u tubi
  • 1 crveni luk (srednje velicine)
  • 2 cesnja cesnjaka (bijelog luka)
  • malo suhih grozdjica
  • ulje od kikirikija (ukoliko mozete naci)
  • zacini: kurkuma, curry, ljuta papricica, vegeta, biber, mjesavina zaijskih zacina

Priprema:

Oljustene kikirikije proprziti na ulju od kikirikija da dobiju svjetlo smedju boju a potom ih skloniti u sud sa strane. Isitnjen crveni luk proprziti u istom ulju a potom dodati protisnut cesnjak. Na luk dodati piletinu i sve pirjati na umjerenoj vatri dok se piletina ne isprzi. U piletinu dodati pelate paradajz ili usitnjeni svjezi paradajz, dodati paradajz iz tube i pirjati dok se sve ne sjedini, nekih 10-ak minuta. Dodati proprzen kikiriki, grozdjice, pa dodati 2 velike kasike kikiriki putera te lagano mjesati. Smjesa ce biti gusta te treba dodati vode kako bi se razrjedila (smjesa ne treba da bude ni pregusta ni prerijetka) a potom dodati sve gore navedene zacine u kolicinama po zelji. Piletinu poklopiti i pustiti da se pirja nekih 20-ak minuta na laganoj vatri kako bi se sve sjedinilo uz povremeno dodavanje vode.

Skuhati basmati rizu u posoljenoj vodi.

Jelo servirati na rizi.

No votes yet
Link izvora / potpis autora: New Caledonia with love
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)