Pokupska bazlamača
Sastojci:
- 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
- 4 žlice šećera
- 3 jaja
- 50 dag kukuruznog brašna
- 1 dl ulja
- 2 dl mlijeka
- 2 dl kiselog vrhnja
- 4 žlice marmelade od šljiva
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka i žlicom šećera, pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Zatim ga ulijte u dublju zdjelu, dodajte jaja, kiselo vrhnje, ostatak mlijeka, ulje, sol i kukuruzno brašno, pa kuhačom umijesite lijevano tijesto, gušće nego za palačinke. Ulijte u namazan i brašnom posut lim. Odozgo stavite na nekoliko mjesta marmeladu, pokrijte ubrusom i ostavite na toplome da se digne na dvostruku količinu. Zatim stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 35 minuta. Pečenu toplu bazlamaču pospite šećerom u prahu, a kad se malo ohladi, narežite na kocke.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): kolač / kolači i slastice
- Sastojci: vrhnje / ulje / šećer u prahu / marmelada / kvasac / kukuruzno brašno / kiselo vrhnje / jaja