Prhke karamel-kocke
Tijesto
- 45 dag brašna
- 20 dag margarina
- 15 dag šećera
- 3 jaja
- 1/2 praška za pecivo
Nadjev
- 30 dag kristal-šećera
- 4 dl mlijeka
- 25 dag maslaca
- 5 dag šećera u prahu
- 4 žlice brašna
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pjenasto umutite margarin, šećer i jaja, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa umijesite prhko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da miruje 30 minuta. Zatim ga podijelite u tri jednaka dijela. Svaki dio posebno razvaljajte i ispecite na obrnutoj nenamašćenoj strani lima. Sve tri ispečene kore trebaju biti iste veličine i posve ohlađene prije nadijevanja. Zatim prvu koru premažite polovicom hladnog nadjeva, a preko njega stavite drugu koru i ostatak nadjeva, pa pokrijte trećom korom. Ostavite na hladnom mjestu i nakon 5 do 6 sati pospite šećerom u prahu i narežite na kocke.
Nadjev: Šećer upržite na laganoj vatri, dodajte mu polovicu mlijeka i kuhajte da se karamel otopi. Tada dodajte brašno razmućeno s ostatkom mlijeka i kuhajte da dobijete gustu kremu, a zatim ohladite. Maslac i šećer u prahu pjenasto umutite i pomalo dodavajte hladnu kremu, pa kad obje smjese sjedinite, izmiješaj te u jednoličnu glatku smjesu.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: šećer u prahu / šećer / prašak za pecivo / mlijeko / maslac / margarin / jaja / brašno