2,5 dl mlijeka sol
10 dag margarina
15 dag glatkog brašna
4 jaja
Krema od vanilije:
3 žumanjka
15 dag šećera
4 dag glatkog brašna
1/2 l mlijeka
7 dag maslaca
1 vanilin-šećer
Postupak pripreme
Mlijeko i sol zakuhajte, zatim dodajte margarin. Postepeno dodajte miješajući brašno i kuhajte kod umjerene temperature dok se ne zgusne. Zatim ostavite da se hladi i u mlaku smjesu umiješajte jedno po jedno jaje. Na namazanu posudu stavljajte žlicom u većim razmacima male hrpice tijesta i pecite na temperaturi od 220°C (493 K) oko 15 minuta - do lijepe smećkaste boje (za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu). Pečene uštipke ohladite i režite oštrim nožem u dvije polovice, te nadijevajte kremom i pospite šećerom.
Krema: Žutanjke sa šećerom izmiješajte pjenasto, dodajte brašno, vanilin-šećer, promiješajte i zalijte kipućim mlijekom. Zatim stavite kremu u kipuću vodenu kupelj, miješajući kratko kuhajte, te skinite sa štednjaka. Kremu ohladite i umiješajte maslac koji ste pjenasto izmiješali.
Napomena: Punjeno hruskavo tijesto stajanjem navuče vlagu, zato ga nadijevajte neposredno prije posluživanja.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.5 (+2)
Sastojci
- 2,5 dl mlijeka sol
- 10 dag margarina
- 15 dag glatkog brašna
- 4 jaja
Krema od vanilije:
- 3 žumanjka
- 15 dag šećera
- 4 dag glatkog brašna
- 1/2 l mlijeka
- 7 dag maslaca
- 1 vanilin-šećer
Postupak pripreme
Mlijeko i sol zakuhajte, zatim dodajte margarin. Postepeno dodajte miješajući brašno i kuhajte kod umjerene temperature dok se ne zgusne. Zatim ostavite da se hladi i u mlaku smjesu umiješajte jedno po jedno jaje. Na namazanu posudu stavljajte žlicom u većim razmacima male hrpice tijesta i pecite na temperaturi od 220°C (493 K) oko 15 minuta - do lijepe smećkaste boje (za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu). Pečene uštipke ohladite i režite oštrim nožem u dvije polovice, te nadijevajte kremom i pospite šećerom.
Krema: Žutanjke sa šećerom izmiješajte pjenasto, dodajte brašno, vanilin-šećer, promiješajte i zalijte kipućim mlijekom. Zatim stavite kremu u kipuću vodenu kupelj, miješajući kratko kuhajte, te skinite sa štednjaka. Kremu ohladite i umiješajte maslac koji ste pjenasto izmiješali.
Napomena: Punjeno hruskavo tijesto stajanjem navuče vlagu, zato ga nadijevajte neposredno prije posluživanja.