Rižoto Milaneze
Sastojci:
- 40 dkg riže za rižoto
- 1 glavica crvenog luka
- 10 dkg maslaca
- 1,5 - 2 litre goveđeg temeljca
- 1,5 dcl bijelog vina
- 1 žličica šafrana (plus kurkuma)
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol, papar, muškatni orah
- ribani sir
Priprema:
Prvo se na zagrijanu tavu stavi pola količine maslaca i maslinovo ulje (koje spriječava da zagori maslac)
U posudu sa strane pripremčjeni temeljac treba grijati do ključanja.
Sastojci:
- 40 dkg riže za rižoto
- 1 glavica crvenog lika
- 10 dkg maslaca
- 1,5 - 2 litre goveđeg temeljca
- 1,5 dcl bijelog vina
- 1 žličica šafrana (plus kurkuma)
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol, papar, muškatni orah
- ribani sir
Priprema:
Prvo se na zagrijanu tavu stavi pola količine maslaca i maslinovo ulje (koje spriječava da zagori maslac)
U posudu sa strane pripremčjeni temeljac treba grijati do ključanja.
Čim se masnoća na tavi zagrije, na nju se stavlja sitno sjeckani luk i mješa se dok ne pozlati.
Sada dolazi riža koju treba mješati da se sa svih strana obloži masnoćom dok ne postane staklasta (ovaj postupak se zove tostiranje).
Potom ulijevamo vino i mješa se s rižom dok ne ispari, pa se postepeno dolijeva vruć temeljac samo toliko koliko riža može upiti.
Pred kraj kuhanja dodaju se začini - peršin, majčina dušica, šafran, sop, papar...
Stavljamo ostatak maslaca i ribani tvrdi sir, pa se još jednom promješa i ostavi van vatre 2-3 minute da se okusi prožmu i riža opusti.
zaista sve pohvale,ovde se moze naci za svakoga po nesto,svidjaju mi se recepti i mogu dosta nauciti od vas ..hvala sto postojite