Složenac od tikvica sa sirom
Godišnje doba u znaku tikvica je ljeto, no neke vrste dozrijevaju i u jesen. Ima ih različitih vrsta: svijetlih i tamnozelenih, okruglih, uskih i izduženih. Ovi lijepi, sočni i nježni plodovi koriste se samo dok su mladi. Čak ih ne treba ni guliti, a ni čistiti od sjemenki, već samo oprati, narezati ili izdupsti i nadjenuti, da bi se pripravila vrlo raznovrsna i ukusna jela, prilozi i salate.
Sastojci
- 1 kg tikvica
- 35 dag svježeg kravljeg sira
- 10 dag naribanog sira trapista
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 2 žlice pšenične krupice
- 2 grančice peršinova lista
- Maslac
- sol
Postupak pripreme
Tikvice ogulite, operite i naribajte na ribežu za jabuke. Zatim ih pomiješajte sa zgnječenim sirom, polovicom naribanog trapista, kiselim vrhnjem, jajima i krupicom. Posolite, dodajte nasjeckani peršinov list i sve zajedno izmiješajte u smjesu. U prikladnu posudu namazanu maslacem istresite ovu smjesu, odozgo poslažite listiće maslaca, stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite cca 20 minuta. Potkraj pečenja složenac pospite drugom polovicom naribanog trapista. Složenac poslužite uz rijetki umak od rajčice.