Svečana torta s narančom
(lim promjera 22 - 24 cm, vrijeme pripravljanja 50 - 60 min.)
Tijesto
- 20 dag maslaca ili margarina
- 18 - 20 dag šećera
- prstohvat soli
- 2 jaja
- naribana korica od naranče
- 23 dag brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 2 dl mlijeka
- 8 dag tamne čokolade
- 2 žlice vode
Miješajte masnoću, dodajte šećer i sol. Dodajte jedno po jedno jaje i miješajte dok smjesa postane svijetla. Dodajte ribanu koricu od naranče, postupno brašno s praškom za pecivo i mlijeko. Miješajte samo toliko da svi sastojci budu dobro promiješani. Smjesu podijelite u dvije posude. Jednoj polovici smjese dodajte čokoladu otopljenu u toploj vodi.
Lim obložite masnim papirom ili premažite masnoćom. Velikom žlicom naizmjence stavljajte tamno i svijetlo tijesto. Pecite 45 - 50 min. na najdonjoj rešetki zagrijane pećnice na 180 stupnjeva.
Izvadite iz lima i ostavite da se ohladi. Uklonite masni papir. Prerežite.
Nadjev
- 2,5 dl slatkog vrhnja
- 23 dag tamne čokolade
- 1 naranča, oguljena i narezana na kockice
- 20 dag strugane čokolade (po želji ribane)
Čokoladu otopite u slatkom vrhnju na niskoj temperaturi. Ostavite da se ohladi i stavite najmanje 1 sat u hladnjak. Čokoladnu kremu miješajte električnom miješalicom i još desetak minuta stavite u hladnjak.
Trećinu kreme ostavite za gornji sloj torte. U ostatak kreme stavit kockice naranče. Na polovicu biskvita razdijelite nadjev. Stavite gornju polovicu biskvita i premažite čokoladnom kremom. Ukrasite struganom čokoladom i komadićima naranče.
- Vaše oznake (tagovi): torta / torte i slastice
- Sastojci: margarin / jaja