Svenova najdraža torta
sastojci:
Tijesto
- 16,5 dag šećera
- 8 žumanjaka
- riba na kora od jednog limuna
- 6 dag rastopljene čokolade
- 8 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 2 i 1/2 velike žlice šećera
- 20 dag brašna
Nadjev
- 2 žumanjka
- 10 dag šećera
- 1 žličica vanilin šećera
- sok i korica od pola limuna
- 30 dag sira mascarponea ili dukatele
- 2 - 3 žlice rakije vilijamovke (po želji)
- 4 listića želatine
- 2 dl tučenog vrhnja
- 2 bjelanjka (snijeg)
- 4 kruške ogulite, prepolovite i skuhajte (sok ostavite za glazuru)
glazura
- 3 velike žlice soka od kuhanih krušaka
- 1 žlicu rakije vilijamovke
priprema:
Šećer, žumanjke i limunovu koricu miješajte električnom. miješalicom dok smjesa postane svijetla, nakon toga razdijeliti u dvije posude. Otopljenu čokoladu dodajte jednoj polovici. Od bjelanjaka, soli i praška za pecivo napravite čvrst snijeg, dodajte šećer i još kratko vrijeme miješajte. Polovicu snijega i polovicu brašna dodajte svijetlom i tamnom tijestu. Stavite u namašten lim za tortu i odvojeno pecite po 15 min. na 180 C. Ohladite.
nadjev: Žumanjke, šećer i vanilin šećer miješajte dok krema postane svijetla, dodajte sok i koricu od pola limuna, mascarpone i po želji rakije vilijamovku. Potom 4 - 5 listića želatine oko 5 min. držite u hladnoj vodi, Iscijedite, otopite u 4 - 5 žlica vruće vode i dodajte kremi, dobro izmiješajte. Zatim 2 dl tučenog vrhnja i snijeg od 2 bjelanjka dodajte i nakratko stavite u hladnjak. Biskvit razdijelite, polovicu stavite u lim za tortu i premažite. Na to stavite tamni biskvit, premažite drugom trećinom kreme, polovice krušaka složite na kremu i premažite ostatkom kreme, pokrijte polovicom svijetlog biskvita. Tamni biskvit prokuhajte 1 dl vode sa žlicom šećera, pa ga nakapajte.
glazura: 100 g sitnoga šećera promiješajte i stranice torte posipajte listićima oguljenih badema, poprženih da požute. Ukrasite kruškom prokuhanom u crnom vinu.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): torta / torte i slastice
- Sastojci: želatina / vrhnje / vanilin šećer / sol / sok od limuna / sir / šećer / rakija / prašak za pecivo / kruške / kora od limuna / jaja / čokolada / brašno