5 dag šampinjona
1 glavica luka
1 žumance
2 dl kiselog vrhnja
2 žlice brašna
1 žlica maslaca
1 grančica peršinovog lista
ulje, vegeta, sol
Šampinjone očistite, operite, narežite na tanke listiće pa ih prokuhajte 15 minuta u posoljenoj vodi. Na mješavini maslaca i ulja popržite brašno, dodajte nasjeckani luk, zalijte s malo hladne vode, pa tek onda dodajte toplu vodu i neprestano miješajte da se ne stvore grudice. Posolite, pospite vegetom, dodajte ocijeđene šampinjone i kuhajte oko 10 minuta da se umak zgusne. U zgotovljeni umak umiješajte kiselo vrhnje s razmućenim žumanjkom i pospite nasjeckanim peršinovim listom. Umak poslužite uz divljač, kuhanu govedinu, pečenu ribu, pečenu piletinu, tjesteninu.
Savjet: Ako bi zapržaka za umak odmah zalili toplom tekućinom, stvorila bi se gusta grudasta i ljepljiva smjesa. Tada biste umak morali protisnuti kroz tijesak ili dodati još tekućine pa procijediti, a to je dosta neugodan posao.
Savjet: Prema načinu priprave umaci mogu biti topli i hladni. Topli umaci se poslužuju uz zagrijana meso, ribu, tjesteninu, povrće i sl., a pripravljaju se sa zaprškom uz dodavanje mlijeka, vode, vina. Hladni umaci se poslužuju uz hladna mesa, ribe, perad i povrća, a često je osnovni sastojak majoneza pomiješana s raznim drugim dodacima.
Savjet: Čak ni najukusnije priređeno jelo neće prijati, ako je posluženo uz umak koji mu ne odgovara.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+631)
Sastojci:
- 5 dag šampinjona
- 1 glavica luka
- 1 žumance
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 žlice brašna
- 1 žlica maslaca
- 1 grančica peršinovog lista
- ulje, vegeta, sol
Šampinjone očistite, operite, narežite na tanke listiće pa ih prokuhajte 15 minuta u posoljenoj vodi. Na mješavini maslaca i ulja popržite brašno, dodajte nasjeckani luk, zalijte s malo hladne vode, pa tek onda dodajte toplu vodu i neprestano miješajte da se ne stvore grudice. Posolite, pospite vegetom, dodajte ocijeđene šampinjone i kuhajte oko 10 minuta da se umak zgusne. U zgotovljeni umak umiješajte kiselo vrhnje s razmućenim žumanjkom i pospite nasjeckanim peršinovim listom. Umak poslužite uz divljač, kuhanu govedinu, pečenu ribu, pečenu piletinu, tjesteninu.
Savjet: Ako bi zapržaka za umak odmah zalili toplom tekućinom, stvorila bi se gusta grudasta i ljepljiva smjesa. Tada biste umak morali protisnuti kroz tijesak ili dodati još tekućine pa procijediti, a to je dosta neugodan posao.
Savjet: Prema načinu priprave umaci mogu biti topli i hladni. Topli umaci se poslužuju uz zagrijana meso, ribu, tjesteninu, povrće i sl., a pripravljaju se sa zaprškom uz dodavanje mlijeka, vode, vina. Hladni umaci se poslužuju uz hladna mesa, ribe, perad i povrća, a često je osnovni sastojak majoneza pomiješana s raznim drugim dodacima.
Savjet: Čak ni najukusnije priređeno jelo neće prijati, ako je posluženo uz umak koji mu ne odgovara.
A stvarno ovaj umak nije uopće teško napraviti, i potrebno je malo dobre volje. Eto, to sam danas ja pripremio sam sebi.Ali sam kao pravi muškarac dodao ipak malo vina, ali zaista mrvicu, i to uz pirjanje sa šampinjonima
Joj da znate šta sam danas skemijala... kupila sam onaj gotovi umak od gljiva koji je isto jako fini, i samo sam se poslužila sa zadnjim dijelom recepta. Samo sam u zgotovljeni umak umiješala kiselo vrhnje s razmućenim žumanjkom i posula nasjeckanim peršinovim listom.. Vjerojatno nije kao Žanino, ali znam da mi neće zamjeriti, probat ću i njezin recept, al danas sam bila nekako u stisci s vremenom..