Velika punč-torta za svečane zgode
Sastojci
Biskvit-smjesa
- 8 žumanjka
- 25 dkg šećera
- 12 dkg brašna
- 8 bjelanjka (snijeg)
- sok i korica od limuna
2. Biskvit-smjesa
- 8 žumanjka
- 25 dkg šećera
- 12 dkg brašna
- 8 bjelanjka (snijeg)
Punč:
- 2 dl čaja
- 25 dkg kocka-šećera
- limun (sok)
- 2 naranče (sok)
- 2 dl ruma
- dl maraskina
- 6 dkg čokolade
Glazura:
- 30 dkg šećera
- punč
- 3 žlice vode alkermes
- marmelada od kajsija
Postupak pripreme
I. Žumanjci i šećer se miješaju dok smjesa ne bude pjenasta. Zatim dodajte sok i usitnjenu koricu od limuna, te snijeg i prosijano brašno. Ovu smjesu pecite u dva lista. Smjesu stavite u oblike namazane i obložene papirom. Kad je torta pečena, listovi ove torte namažu se marmeladom od kajsija.
II. Druga biskvit smjesa izmiješa se na isti način i peče u namazanoj i posudi. Kad je smjesa pečena, razrežite ju na tri dijela i režite na kockice, pa svaki dio stavite u posebnu zdjelicu. Jedan se dio prelije čistim punčem, drugi punčom u koji se umiješao alkermes, a treći prelije punčem u kojem je otopljena i prokuhana čokolada. Na donji list, namazan marmeladom, složi se red kockica od čokolade koje se premažu marmeladom. Zatim se stavi red žutih kockica, i opet premaže marmeladom, napokon se stavi treći red ružičastih kockica i opet premaže marmeladom. Kad su kockice složene, stavite odozgo drugi list torte. Tada na tortu stavite dasku da se listovi bolje slijepe i tako ostavite do idućeg dana.
Dok se smjese peku, pravi se punč ovako: svaka kockica šećera postruže se malo po korici od naranče. Zatim se skuha čaj, prelije njime šećer, doda sok od naranče i limuna, doda rum i maraskino, te kuha. Mako punča ostavi se za glazuru, a preostali se punč razdijeli u tri posude. Punčom iz prve posude polije se prva trećina kockica. U drugu posudu stavi se u punč otopljena čokolada i prokuha te nalije na drugu trećinu kockica. U treću posudu stavi se alkermes da punč postane ružičast. Ovim se punčom prelije treća trećina kockica.
Glazura se napravi od 30 dkg šećera (fondant) u koju se doda punč i alkermes da glazura bude ružičasta. Torta se ukrasi oguljenim usitnjenim pistacijama.
Slaganje torte: otopiti marmeladu, donji list torte namazati marmeladom, na marmeladu slagati kockice, gornji list kockica pokriti drugim listom torte koji je premazan marmeladom, na tortu staviti dasku.
Glazura: kuhati šećer i vodu u fondant-glazuru, dodati punč i alkermes, preliti tortu..
- Vaše oznake (tagovi): torte i slastice
- Sastojci: sok od naranče / sok i korica od limuna / šećer / rum / punč / marmelada / maraskino / limun / čokolada / brašno / biskvit
Sofia moram priznati da me torta ocarala svojom jednostavnoscu (ipak nije tako komplicirano za napraviti kako izlgeda). Isto tako moram pohvaliti da je ovdje napravljen spoj divnih okusa i torta je vrhunska.
Isto tako i ja radim i moram reci da gosti uvijek otidu sretni i zadovoljni.
Ja volim jos dodati malo jagoda ako imam pri ruci jer jagode i maraskino odlicno se slazu u kombinaciji.