Vinski gulaš
Sastojci:
- Junetina but 3 kg
- Svinjetina lopatica 1 kg
- Srnetina but 2 kg
- Svinjske nogice 2-3 para
- luk 3 kg
- Češnjak 2 glavice
- Krumpir 2 kom srednje veličine
- Lovorov list 4 lista
- sol
- bijeli biber
- Crvena paprika slatka
- Crvena paprika ljuta
- Ulje 2 dcl
- Sirup od rajčice
- Muškatni oraščić u prahu
- Vegeta
- Vino bijelo 3 dcl.
Priprema:
Meso narezati na približno jednake komade-kockice, a nogice razsjeći prvo na pola, a onda i na tri do četri djela. U kotlić uliti ulje i zagrijati ga na srednju temperaturu, staviti narezan na vrlo sitno luk i češnjak. Dinstati uz malo dolijevanje vode oko 1 sat dok ne postane jednolična masa, staviti lovorov list i dinstati još oko 15 minuta. Staviti na približno jednake komade narezane junetine i dinstati na luku oko 30 minuta uz povremeno miješanje, a zatim staviti i srnetinu. Dinstati uz dolijevanje vode oko 30 minuta, zatim staviti svinjsko meso i dinstati oko 30 minuta. Začiniti s dvije žlice soli, potom dvije čajne žličice bijelog bibera, te staviti svinjske nogice. Zalijati s vodom i kuhati oko 1 sat. Na sitne kockice narezati krumpir da se raskuha radi gustoće juhe.
Kada se meso na nogicama počelo odvajati od kosti, staviti dvije čajne žličice ljute crvene paprike, 1 žlicu slatke. Ukoliko je potrebno dodatno zgusnuti gulaš, pripremiri laganu zapršku ili jednostavno umutiti brašno u vodi i uliti u juhu. Staviti 3 dcl sirupa od domaće rajčice, kuhati oko 10 minuta uz povremenu trešnju kotlića, posipati sa pola čajne žličice muškatnog oraščića i jednu žlicu vegete. Dosoliti i zaljutiti prema okusu, te uliti 2-3 dcl bijelog vina, te kuhati 15-tak minuta.
- Vrijeme pripreme: 4 sata
- Vaše oznake (tagovi): gulaš
- Sastojci: Biber / bijeli biber / brašno / češnjak / Crvena paprika ljuta / krumpir / lovorov list / luk / meso / paprika / rajčice / Sirup od rajčice / sol / svinjsko meso / ulje / vegeta
:) .... drago mi je da vam se sviđa..... !!!!!
Josip Krušec
odličan recept, hvala
da, naravno. Barem ja tako radim. Uzmem veći lonac da mi sve stane i ne mogu reći da se osjeti neka razlika. Ovaj recept mi je izvrstan!
kad nemash kotlich kao ja, moze i doma u povechem loncu? Isto se mora tako dugo kuhat?