Voćne oči
Sastojci:
- 25 dag brašna
- 1/2 omota praška za pecivo
- 15 dag margarina
- 7 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 1 žlica mlijeka ili vrhnja sok od pola limuna
- 30 dag marelica, trešanja, ribize itd.
- 1 jaje za mazanje
Priprema:
Prosipajte brašno zajedno s praškom za pecivo. U njemu razdrobite margarin. Zatim dodajte i druge sastojke, pa sve brzo umijesite. Tijesto ostavite da stoji na hladnom pola sata. Razvucite na pola centimetra debljine, izrežite krugove promjera 6 i 8 cm. Manje krugove svijetlo ispecite u namaštenom i pobrašnjenom limu. Rubove pečenih krugova namažite miješanim jajetom. Obložite ih voćem i pokrijte većim krugovima. Uz rub dobro stisnite, a na sredini načinite zarez. Cijelu površinu premažite jajetom. Zatim pecite još oko 15 min. na 150 C. Umjesto krugova, tijesto možete izrezati i na kvadrate. Ostali postupak je isti.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): kolači od voća / kolači i slastice
- Sastojci: voće / vanilin šećer / šećer / prašak za pecivo / mlijeko / margarin / jaje / brašno